Alterarea tuturor acestor elemente de sustinere a pielii, la care se adauga si forte externe – spre exemplu expunerea la lumina UV, fumatul si expresiile faciale repetitive, permit ridurilor sa se formeze. Zone de piele subtire, incretita, acestea pot aparea oriunde pe corp, dar cel mai adesea isi fac simtita prezenta in zonele expuse frecvent la soare: fata, gat, maini, decolteu si brate, fiind profunde sau mai superficiale, in functie de pozitia si cauza lor.
Punctul de plecare pentru a preveni ridurile este unul simplu si accesibil, de multe ori adaptat nevoilor si posibilitatilor fiecaruia. Exista, insa, cateva principii de baza care ar trebui respectate inca de la varste fragede pentru a intarzia cat mai mult aparitia primelor semne ale imbratranirii:
- evitarea expunerii la razele ultraviolete, care se poate realiza cu usurinta prin folosirea pe tot parcursul anului a unor creme fotoprotectoare cu SPF 30, impotriva UVA si UVB
- evitarea obiceiurilor nocive cum ar fi fumatul si consumul de alcool
- mentinerea sanatatii prin curatarea zilnica si viguroasa pentru inlaturarea reziduurilor depuse pe suprafata pielii
- exfolierea periodica pentru curatare profunda si stimularea vascularizatiei, regenerarii epidermului si productiei de colagen
- tratamentul afectiunilor inflamatorii ale pielii, cum ar fi acneea si dermatitele diverse
- hidratarea pielii uscate, ideal combinata cu produse cu proprietati antiinflamatorii si antioxidante
- si nu in ultimul rand, adoptarea unei alimentatii sanatoase prin evitarea zaharurilor rafinate care incetinesc rata metabolismului si inlocuirea lor cu fructe, cartofi dulci, rosii, migdale, fistic; incercati lapte si branza de capra care au proprietati anti-inflamatorii si sunt mai usor de digerat; evitati carnea tocata si afumata care contine substante cancerigene si pro-inflamatorii si alegeti alte surse de proteine precum pestele, ouale, fibrele vegetale, semintele, nucile, tofu, avocado.
Stimularea productiei de colagen, alaturi de o accelerare a proceselor regenerative naturale prin diverse metode, este necesara si importanta pentru prevenirea si corectia ridurilor fine. In acest sens, mezoterapia este o procedura ideala de a introduce in derm acid hialuronic, aminoacizi, vitamine, antioxidanti prin injectare foarte superficiala sau cu dermaroller. Tratamentul este usor de tolerat atunci cand sunt aplicate substante anestezice in prealabil, iar recuperarea este si ea extrem de scurta.
La randul ei, microderambraziunea reprezinta o procedura potrivita pentru a obtine o curatare rapida si o improspatare a tenului pe terment scurt, dar si un efect de rejuvenare si stergerea ridurilor foarte superficiale pe termen mai indelungat. Mai multe informatii despre microdermabraziune sunt disponibile aici.
Nu in ultimul rand, atunci cand isi fac aparitia, ridurile pot fi atenuate temporar prin injectarea de produse care blocheaza substantele sau mediatorii ce produc contractia muschilor in anumite zone, efectul fiind vizibil intre 4 si 6 luni. Mai multe informatii pe aceasta tema sunt disponibile aici.
Daca aparitia ridurilor se datoreaza pierderii tonicitatii musculaturii, ceea ce duce la un aspect flasc, tratamentele cu toxina botulinica (Botox, Dysport, Azzalure) nu confera nici un beneficiu, in acest caz este nevoie de mai mult volum oferit acidului hialuronic. Acesta are proprietati foarte asemanatoare acidului hialuronic aflat in compozitia pielii si din aceasta cauza reactiile alergice sunt extrem de rare.
Daca ati citit cu atentie randurile de mai sus veti realiza ca tratamentele adevarate de rejuvenare, anti imbatranire, infrumusetare necesita o abordare complexa si individualizata ce impune o intelegere clara a proceselor, anatomiei fetei si a fiziologiei pieli precum si tratamentelor care pot fi folosite. Colaborarea dintre dermatolog si chirurgul plastician, va duce la rezultate garantate si o siguranta sporita.