Pielea si iarna

Pielea noastra are un rol cheie in a face posibila adaptarea la diverse conditii atmosferice si a ne apara de efectele temperaturilor extreme.

Ea reprezinta interfata dintre mediul intern si cel extern, iar cu ajutorul diverselor mecanisme complexe de termoreglare care implica anexele pielii, terminatii nervoase, mediatori chimici si circulatia sangvina putem tolera temperaturi mai moderat ridicate sau scazute.

Adaptabilitatea este dictata si de regiunea in care locuim, deci este in mare parte mostenita si modelata pe parcursul vietii.

Cu alte cuvinte, pielea este un organ foarte inteligent caruia ii datoram partial privilegiul de a schia sau juca in zapada. Merita deci sa ii platim tributul si sa acordam atentie suferintelor care trebuie indurate pentru a ne mentine sanatosi in afara zonei noastre de confort in timpul iernii.

Exista un prag de temperaturi, care, daca este depasit, incepe sa fie mai greu de tolerat iar repercursiunile se fac simtite. In cazul temperaturilor extrem de scazute circulatia sangvina este “centralizata”, directionata spre organele vitale pentru a le proteja de inghet. Ca urmare, pielea va fi privata de sange oxigenat si degeraturile pot aparea in zonele cu circulatie terminala si vase sangvine de calibru mai mic (degete, urechi nas). Acestea sunt rani, ulceratii mici si dureroase, greu vindecabile, mai usor de prevenit decat de tratat. Ele sunt precedate de albirea pielii, semn ca sangele nu perfuzeaza bine tesuturile si ulterior de cianoza, invinetirea degetelor, urechilor, nasului. In momentul in care aceste “semnale de alarma” au aparut, ar fi bine sa luam o pauza de schi, sa ne adaposim intr-un loc calduros si sa ne “sacrificam” cu o bautura calda. Este foarte important sa purtam manusi calduroase, cel mai bine imblanite, ciorapi mai grosi si o caciula care sa acopere si urechile. Spor la cumparaturi.. nu fiti dezamagiti, exista solutii la moda care vor starni admiratia “inghetatilor”.

In regula…. am scapat de frig, suntem la caldurica si savuram licoarea calda. Pielea isi revine incet si este hranita cu oxigen ca urmare a deschiderii mai generoase a vaselor de sange care se relaxeaza. In acest moment, din pacate, din cauza diferentelor drastice de temperatura, suprafata pielii se usuca. Evenimentul final este aparitia eczemei sau dermatitei (iritativa, asteatotica) care se prezinta cu mancarime, usturime, roseata, fisuri sau cruste. Din acest motiv este ideal sa avem la indemana o crema hidratanta, ideal mai grasa.

Atentie deosebita trebuie acordata in cazul in care suferiti de o boala de piele care poate fi agravata de frig, precum psoriazisul, dermatita atopica, dermatita seboreica, rozaceea, sclerodermia. In aceasta perioada, tratamentul de intretinere nu trebuie omis iar puseele de boala trebuie tratate mai frecvent decat de obicei.

Inca un mic amanunt pe care foarte probabil il omitem frecvent: expunerea la soare, indiferent de anotimp, va duce la imbatranire precoce. Ideal este folositi o crema fotoprotectoare.

Tineti cont de aceste sfaturi si pielea o sa va multumeasca, atat pe termen scurt cat si lung, mentinandu-se sanatoasa si tanara.

Dr. Laurentiu Vladau,
Medic Specialist Dermatolog

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.