Semnele si cicatricile post acnee - putem scapa de ele?

Cosurile reprezinta o problema frustranta pentru oricine se confrunta cu ele, mai ales atunci cand realizeaza ca desi leziunile se vindeca, pielea nu mai are, din pacate, un aspect impecabil. Multe persoane afectate de acnee pastreaza „amintire” semne sau cicatrici inestetice, care deseori aduc jena si disconfort social.
Primul pas in a trata semnele si cicatricile lasate in urma de acnee este de a face distinctia intre cele doua.
Semnele
Persoanele cu pielea inchisa la culoare vor observa adesea hiperpigmentarea post-inflamatorie – manifestata prin aparitia de pete inchise la culoare, maro, care dispar de la sine, de obicei, in 3-6 luni. In schimb, cei cu pielea deschisa dezvolta adesea eritem post-inflamator – o inrosire a pielii care paleste la apasare.

Exfolierea poate ajuta la estomparea semnelor prin reinnoirea stratului de piele, dar atentie: procesul ar trebui sa se realizeze cu ajutorul unor granule exfoliante rotunde si netede; exfoliantele puternic abrazive, care contin bucati de minerale ascutite sunt mult prea aspre pentru piele. Exista o multime de optiuni pentru exfoliere, de la produsele disponibile in comert si farmacii si pana la exfolierea chimica, care de obicei patrunde mai adanc, functioneaza mai rapid si este mai putin iritanta decat exfolierea realizata manual acasa.

Folosirea unor produse topice poate ajuta la scurtarea timpului necesar pentru ca semnele sa se estompeze, dar orice produs va necesita rabdare pana la aparitia primelor rezultate. Chiar daca exfoliem pielea in fiecare zi sau folosim produsele potrivite, semnele lasate in urma de acnee nu vor disparea imediat. Pielea fiecaruia dintre noi este diferita, dar utilizarea consecventa si pe termen lung ar trebui sa aduca rezultate vizibile dupa 2-3 luni. In functie de cat de recente sunt semnele lasate in urma de acnee si de cat de repede se vindeca pielea in mod natural, rezultatele ar putea fi vizibile chiar si mai devreme.
 

Cicatricile
Contrar credintei populare, cicatricile nu apar numai daca stoarcem cosurile. Anumite leziuni acneice sunt predispuse la a se transforma in cicatrici chiar daca sunt lasate sa se vindece de la sine, cum sunt de cele mai multe ori chisturile, dureroase sub piele.

Adevaratele cicatrici post acnee sunt crestaturile permanente aparute dupa vindecarea leziunilor acneice, ca urmare a incapacitatii de a reface colagenul din piele. In aceste cazuri, tratamentele cu laser, injectiile cu acid hialuronic si microneedlingul sau “Dermapen” sunt modalitati eficiente de a trata problema.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.