Peelinguri chimice. Indecisi?

Este imposibil sa nu fi auzit despre ‘peelinguri chimice’ in media, conversatii, filme etc. Multi dermatologi, chirurgi plasticieni si chiar cosmeticieni le ofera cu promisiunea de a schimba radical aspectul si textura pielii.

Evident, in cazul in care nu sunteti interesati de infrumusetare sau daca aveti o piele fara imprefectiuni nu are rost sa va irositi timpul studiind oferte care mai de care mai variate si uneori chiar dubioase.

Insa, daca pielea pare a fi lipsita de sanatate naturala, este prea grasa (in special la sexul masculin), mata, cu riduri superficiale si pigmentare neregulata sau cu tendinta la dezvoltarea de cosuri, aceste peelinguri sunt o solutie de luat in considerare. Randurile de mai jos va pot lamuri in privinta rolului peelingurilor chimice in intretinerea, tratamentul si rejuvenarea pielii.

Ce sunt peelingurile chimice?
Agentii folositi in tratament sunt de fapt acizi (in diverse concentratii) care realizeaza exfolierea pielii si au o penetrabilitate variabila. Majoritatea sunt extrasi din fructe. In functie de natura si concentratia lor pot avea diverse efecte asupra pielii:
  • descuamarea stratului superficial al pielii - Rezultat: un ten mai luminos, sanatos si preventia si tratamentul formelor blande de acnee prin reglarea procesului de keratinizare (reinnoirea ciclica, naturala a stratului superficial al pielii) si stimularea factorilor naturali ai hidratarii.
  • tratamentul ridurilor - Doar ridurile superficiale se pot imbunatatii cu peelinguri chimice! In general este nevoie de peelinguri cu acizi in concentratii diverse si sedinte repetate pentru a obtine un rezultat vizibil. De cele mai multe ori este nevoie de o abordare sistematica care poate impune si folosirea de toxina botulinica (botox) sau acid hialuronic pentru un rezultat mai bun.
  • tratamentul pigmentarii neregulate sau a hiperpigmentarii - Rezultatele sunt foarte bune daca peelingurile sunt planificate cu grija. Este necesar un diagnostic si tratament al conditiilor care au predispus initial la hiperpigmentare, precum acneea, melasma, dermatita de contact, etc. Din acest motiv, tratamentul hiperpigmentarii este mult mai eficient daca este realizat de medici dermatologi.
  • rejuvenare si prevenirea imbatranirii - se realizeaza prin stimularea circulatiei sangvine si a productiei de neocolagen. Este nevoie de peelinguri superficiale sau superficiale-medii repetate si tratamente asociate (Ex.: acid retinoic si retinol)

Ce este important sa retineti?
Peelingurile chimice sunt o parte a unui proces complex care trebuie sa duca la un efectul dorit. Este nevoie de o abordare sistematica si individualizata a tratamentului. In mainile persoanelor si practicienilor necalificati si neexperimentati pot ori sa duca la rezultate proaste din cauza concentratiilor slabe si substantelor neadecvate ori sa fie insotite de efecte nedorite (hiperpigmentare, infectii, cicatrici sau chiar arsuri chimice).

Pentru a incheia intr-o maniera pragmatica, costurile nu pot fi derizorii deoarece substantele sunt scumpe si reprezinta procentul cel mai important din pretul final. Din acest motiv trebuie sa priviti cu suspiciune unele oferte din piata. Este important ca medicul sa va prezinte produsele folosite si sa va furnizeze informatii despre producator. Un detaliu important este ca peelingurile eficiente trebuie repetate pentru un efect sustinut. Nu sunt carcinogene, nu provoaca dependenta si nu au efecte adverse daca sunt folosite adecvat pentru perioade indelungate. Reprezinta o veriga importanta a procesului de infrumusetare si evitare a imbatranirii, folosita de majoritatea vedetelor, actritelor, personalitatilor din show-biz pentru a "opri timpul in loc" si a ne trezi admiratia.

Speram ca aceste randuri sa lamureasca cateva din intrebarile frecvente legate de peelinguri chimice. Va putem raspunde cu multa caldura in caz ca doriti mai multe informatii.
 

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.