Metodele de indepartare a alunitelor

Alunitele (nevii pigmentari) sunt excrescente ale pielii care pot aparea in orice zone de pe corp, izolate sau in grupuri. Cei mai multi oameni au deja câteva alunite in primii 20 de ani de viata. Ele sunt, de obicei, de culoare maro, dar pot fi si albastre, negre sau de culoarea pielii, iar multe dintre acestea sunt inofensive si nu provoaca durere sau alte simptome, cu exceptia cazului in care se freaca de haine sau le lovim din greseala.

Majoritatea alunitelor nu sunt periculoase si nici nu necesita o ingrijire speciala. Daca exista, totusi, o alunita care deranjeaza sau pare neatractiva sau daca medicul specialist considera ca aceasta pare suspecta, se poate recurge la excizia ei. Totii nevii care urmeaza a fi indepartati trebuie examinati inainte de catre medic cu atentie sub microscop, deoarece alunitele pre-canceroase sau canceroase nu pot fi depistate intotdeauna doar dupa felul in care arata.

Indepartarea unei alunite 
Fie ca dorim sa indepartam o alunita din motive medicale sau cosmetice, acest lucru se poate realiza destul de usor de obicei. Pentru a elimina o alunita, medicul dermatolog va amorti zona din jurul ei, iar apoi o va indeparta. Dupa scoaterea acesteia, poate fi necesar ca medicul dermatolog sa inchida zona cu una sau câteva copci. Tesutul va fi trimis laboratorului de histopatologie pentru a se confirma natura precisa a alunitei.

Chiar daca cele mai multe alunite sunt inofensive, verificarea celor care par suspecte va va permite sa detectati cancerul de piele in stadiul incipient, atunci cand este cel mai usor tratabil.

Modalitati de indepartare a alunitelor
Medicul specialist poate elimina o alunita prin una din urmatoarele metode:

Excizie chirurgicala cu margine de siguranta. Alunitele sunt indepartate prin taiere cu  bisturiul cu o margine de piele sanatoasa in jur si in profunzime, o procedura chirurgicala minora care va fi realizata sub anestezie locala (injectie). O astfel de excizie permite evaluarea amanuntita a alunitei, in toate planurile, si ne ofera un diagnostic precis. Este procedura preferata de catre medicii dermatologi. Din pacate in locul alunitei indepartate apare o cicatrice, de obicei de o lungime de aproximativ 3 ori diametrul alunitei initiale.

Excizia tip “shave”. Alunitele proeminente, pediculate sunt pretabile acestei proceduri. De aceasta data, alunita este eliminata printr-o taiere tangentiala cu pielea, iar baza ei este cauterizata. Dezavantajul este ca piesa trimisa spre analiza este de cele mai multe ori fragmentata, iar histopatologul poate da un diagnostic precis doar pe un anumit fragment. In aceste situatii, aspectul si diagnosticul initial sunt foarte importante.

Biopsie de tip “punch” sau “punch” excizia. Procedura este rezervata alunitelor de dimensiuni mici si consta in eliminarea leziunii cu o preducea rotunda urmata de unul sau mai multe fire de sutura. Cicatricea rezultata este de dimensiuni mai mici, iar piesa inlaturata poate fi analizata in profunzime.

Inlaturarea nevilor melanocitari prin alte proceduri precum electrocauterizare, crioterapie, radiocauterizare, laser ablativ fara examen histopatologic ar trebui evitata deoarece nu garanteaza inlaturarea completa a alunitei ce poate avea teoretic un potential malign si nici nu ofera un diagnostic microscopic de certitudine. 

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.