Indepartarea unei alunite
Fie ca dorim sa indepartam o alunita din motive medicale sau cosmetice, acest lucru se poate realiza destul de usor de obicei. Pentru a elimina o alunita, medicul dermatolog va amorti zona din jurul ei, iar apoi o va indeparta. Dupa scoaterea acesteia, poate fi necesar ca medicul dermatolog sa inchida zona cu una sau câteva copci. Tesutul va fi trimis laboratorului de histopatologie pentru a se confirma natura precisa a alunitei.
Chiar daca cele mai multe alunite sunt inofensive, verificarea celor care par suspecte va va permite sa detectati cancerul de piele in stadiul incipient, atunci cand este cel mai usor tratabil.
Modalitati de indepartare a alunitelor
Medicul specialist poate elimina o alunita prin una din urmatoarele metode:
Excizie chirurgicala cu margine de siguranta. Alunitele sunt indepartate prin taiere cu bisturiul cu o margine de piele sanatoasa in jur si in profunzime, o procedura chirurgicala minora care va fi realizata sub anestezie locala (injectie). O astfel de excizie permite evaluarea amanuntita a alunitei, in toate planurile, si ne ofera un diagnostic precis. Este procedura preferata de catre medicii dermatologi. Din pacate in locul alunitei indepartate apare o cicatrice, de obicei de o lungime de aproximativ 3 ori diametrul alunitei initiale.
Excizia tip “shave”. Alunitele proeminente, pediculate sunt pretabile acestei proceduri. De aceasta data, alunita este eliminata printr-o taiere tangentiala cu pielea, iar baza ei este cauterizata. Dezavantajul este ca piesa trimisa spre analiza este de cele mai multe ori fragmentata, iar histopatologul poate da un diagnostic precis doar pe un anumit fragment. In aceste situatii, aspectul si diagnosticul initial sunt foarte importante.
Biopsie de tip “punch” sau “punch” excizia. Procedura este rezervata alunitelor de dimensiuni mici si consta in eliminarea leziunii cu o preducea rotunda urmata de unul sau mai multe fire de sutura. Cicatricea rezultata este de dimensiuni mai mici, iar piesa inlaturata poate fi analizata in profunzime.
Inlaturarea nevilor melanocitari prin alte proceduri precum electrocauterizare, crioterapie, radiocauterizare, laser ablativ fara examen histopatologic ar trebui evitata deoarece nu garanteaza inlaturarea completa a alunitei ce poate avea teoretic un potential malign si nici nu ofera un diagnostic microscopic de certitudine.