PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cartografierea alunitelor

Analiza microscopica, urmarirea digitala si tratamentul alunitelor

Alunitele sau nevii melanocitari sunt leziuni in general de culoare bruna, dar posibil si de culoarea pielii sau rosiatice, care pot aparea in orice zona a corpului, dar mai ales in zonele expuse la soare, in egala masura la barbati si femei. Alunitele pot fi mostenite (congenitale) sau dobandite in cursul vietii. Expunerea la soare sau alte surse de lumina UV pot predispune la aparitia alunitelor prin mecanisme care nu sunt complet intelese.

Majoritatea alunitelor sunt inofensive, chiar daca sunt traumatizate, rupte, zgariate atata timp cat se vindeca intr-o perioada scurta de timp si nu isi schimba forma, culoarea, structura. Motivul tuturor campaniilor de constientizare asupra riscului de melanom avand punct de plecare alunitele porneste de la o celula numita melanocit (celula responsabila de coloratia normala a pielii prin productia de melanina sau pigment). Alunitele sunt, de fapt, aglomerari de astfel de celule / melanocite la diferite niveluri ale pielii. Celulele / melanocitele din alunite sunt absolut normale, simetrice, ordonate. Din acest motiv alunitele vor aparea pe piele sunt forma unor mici pete brune de forma si culoare relativ regulate.

Melanomul, pe de alta parte reprezinta o aglomerare de celule / melanocite maligne sau canceroase. Acestea sunt de forme si dimensiuni variabile, distribuite haotic, care inlocuiesc celule normale. Ca urmare, melanomul va aparea ca o pata de forma si culoare neregulate, care creste relativ rapid.

Acum o sa intelegeti mai bine logica criteriilor ABCD – A- asimetrie, B (eng. Border) – margini neregulate, C – culoare neregulata, D – diametrul mai mare de 6 mm, (sugestie: o alunita suspecta va creste relativ rapid, chiar daca nu ajunge sa aiba 6 mm; o alunita mai mare de 6 mm poate fi perfect normal pe de alta parte, deci considerati suspecta o crestere rapida).

DERMATOSCOPIA
Analiza microscopica, pana la o magnificare de 40 ori, a alunitelor permite evaluarea in detaliu a celulelor / melanocitelor si a modului in care sunt aranjate. Este nevoie de medici dermatologi cu experienta in domeniu pentru a obtine un diagnostic cat mai precis.

 INVESTIGATIE  PRET
 Consultatie dermatologica  150 ron
 Consultatie dermatologica Dr.Vladau   280 ron
 Dermatoscopie (fara stocare)   70 ron (se adauga pretul consultatiei sau controlului dupa caz)


CARTOGRAFIEREA
Analiza microscopica si urmarirea digitala a alunitelor (molemapping)- specialistul dermatolog examineaza pacientii “din crestet pana in talpi”, identifica alunitele ce trebuie analizate, le pozeaza cu ajutorul unei camere performante, iar apoi realizeaza o cartografiere a acestora. Cu ajutorul unui video-dermatoscop de ultima ora alunitele sunt analizate microscopic. Tehnologia permite o microscopie de suprafata si profunzime mica si observarea eventualelor atipii sau a grupurilor de celule care se comporta anormal, acestea putand reprezenta arii cu potential malign. Avantajul deosebit al tehnicii este acela ca alunitele pot fi reanalizate dupa o periada stabilita.

 INVESTIGATIE  PRET
Consultatie 150 ron
 Molemapping 1-5 leziuni 220 ron  Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare. Pretul consultatiei este inclus
 Molemapping 5-10 leziuni 270 ron  Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare. Pretul consultatiei este inclus
 Molemapping 10-20 leziuni 370 ron Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare.Pretul consultatiei este inclus
 Molemapping 20-30 leziuni 470 ron Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare.Pretul consultatiei este inclus
 Molemapping 30-40 leziuni 520 ron Implica dermatoscopie si stocarea digitala a alunitelor pentru monitorizare.Pretul consultatiei este inclus
Control molemapping 1 - 5 leziuni 120 ron (este inclus pretul controlului)
Control molemapping 5 - 10 leziuni 140 ron (este inclus pretul controlului)
Control molemapping 10 - 20 leziuni 160 ron (este inclus pretul controlului)
Control molemapping 20 - 30 leziuni 230 ron (este inclus pretul controlului)
Control molemapping 30 - 40 leziuni 260 ron (este inclus pretul controlului)


TRATAMENTUL ALUNITELOR
Majoritatea alunitelor nu au nevoie de nici un tratament. Unele alunite, in special cele proeminente, chiar daca sunt normale, tipice, pot fi inlaturate din considerente estetice sau pentru ca sunt frecvent traumatizate, zgariate, lovite, taiate la barbierit.

Cele atipice pot fi doar urmarite, preferabil atat clinic cat si microscopic sau excizate (chirurgie dermatologica). Excizia este o procedura chirurgicala minora care va fi realizata sub anestezie locala (injectie). Pentru confortul dumneavoastra putem folosi anestezie prealabila cu crema. Medicii nostri dermatologi au pregatire deosebita si experienta in chirurgia pielii ceea ce va duce la o experienta placuta in clinica. Aparatura si consumabilele sunt de cea mai buna calitate si va vor fi prezentate la cerere inainte de interventie. Procedura va fi una de scurta durata urmata de pansamente si o evaluare dupa cateva zile. Alunita va fi trimisa pentru analiza histopatologica in vederea diagnosticului final.

 INVESTIGATIE  PRET
 Consultatie dermatologica   150 ron
 Excizie chirurgicala  280 ron

 

STUDII DE CAZ:

 

Monitorizare alunita tip de 3 ani cu ajutorul dermatoscopiei digitale

Datorita monitorizarii anuale a alunitelor, in cazul pacientei A.R. a fost posibila surprinderea pe parcursul a 3 ani a unor modificari care indicau dezvoltarea alunitei intr-un melanom incipient. In astfel de cazuri fericite in care potentialul cancerigen este depistat timpuriu, simpla inlaturare chirurgicala poate salva viata pacientului.
 

Este important sa intelegem ca o alunita se poate transforma in melanom o data cu trecerea timpului iar pe de alta parte un melanom poate aparea initial ca o alunita inofensiva. La orice modificare sau semn de suspiciune consultati un medic dermatolog pentru sfaturi.


INTREBARI FRECVENTE

1. Exista riscul sa dezvolt cancer de piele daca scot o alunita?
Nu. O alunita inofensiva o data scoasa ramane doar o alunita in minus. O alunita anormala / atipica / displazica scoasa insemna o alunita care nu se mai poate transforma in melanom, in cazul in care aceasta posibilitate ar fi existat initial. O alunita care se dovedeste a fi melanom dupa analiza histopatologica inseamna un cancer tratat si oprit in evolutie. In aceste cazuri, daca melanomul initial a fost unul avansat, cu celule maligne care s-au raspandit deja in sange, insemna ca acesta a fost diagnosticat prea tarziu si ca excizia nu a mai putut face mare diferenta (astfel se explica mitul alunitei scoase care s-a transformat in cancer). Morala: diagnosticul precoce salveaza vieti.  

2. Am multe alunite, am si risc crescut de cancer de piele / melanom?
Teoretic da. Riscul de a face cancer de piele este mai mare comparativ cu persoanele fara alunite sau cu putine alunite. Alti factori de risc sunt reprezentati de tenul deschis la culoare, membrii din familie diagnosticati cu melanom, arsuri solare, medicamente imunosupresoare, alte cancere.  

3. Are importanta pregatirea si experienta dermatologului care imi analizeaza alunita?
Extrem de mult. In functie de pregatirea si numarul de cazuri vazute de medicul dermatolog, sensibilitatea dignosticului clinic si dermatoscopic va creste. Un medic mai putin sigur va recomanda scoaterea alunitelor mult mai frecvent pentru a avea siguranta ca nu rateaza o alunita atipica sau un melanom.  

4. Am auzit de aparate care analizeaza automat alunitele si da recomandari in functie de niste parametrii calculati computerizat. Mi se pare tehnica de ultima ora…Ce credeti?
In acest caz lupta om-computer va fi castigata organic. Softurile pentru analiza alunitelor sunt legate la video-dermatoscoape. Ele analizeaza imagini cu mare acuratete si dau niste scoruri in functie de forma, culoare, structura care pot fi in special utile pentru un medic cu mai putina experienta. Ele trebuie corelate insa strans cu istoricul, aspectul celorlalte alunite, gradul de asimetrie, tipul alunitei, siguranta ca leziunea analizata este o alunita si nu un alt timp de leziune a pielii.  

5. Imi pot urmari alunitele acasa?
Da. Puteti folosi un aparat digital pentru fotografiere. Rugati o persoana apropiata sa fotografieze alunitele greu accesibile (cele de pe spate, talpi, etc.). Incepeti cu o imagine de ansamblu a fiecarei zone anatomice si apoi fotografiati fiecare alunita. Repetati operatiunea la fiecare 3-6 luni. Dezavantajele ar fi cele legate de timpul necesar operatiunii, stocarea si compararea imaginilor successive, lipsa microscopiei. Cu toate aceste, cu siguranta o sa puteti surprinde alunite noi si pe cele care se schimba evident.

6. O sa am o cicatrice daca imi scot o alunita?
Da. Cicatricea va fi mai mult sau mai putin evidenta in functie de localizarea si dimensiunea alunitei precum si de tehnica chirurgicala prin care este scoasa si nu in ultimul rand de experienta chirurgului. De exemplu, cicatricile pe fata tind sa fie mai putin evidente decat pe piept sau spate, dar cu toate acestea sunt mai expuse la vedere. 

FORMULAR CONTACT
T: 021 794 95 49 / 0758 517 321 / 0733 481 472 * E: office@clinicadermatologie.ro
Program numai pe baza de programare: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00; Sambata - pe baza de programare