Cum folosim corect crema de protectie solara

Medicii dermatologi recomanda utilizarea cremei de protectie solara de fiecare data cand urmeaza sa ne expunem la soare pentru mai mult de 20 de minute, chiar si in timpul iernii. Ba mai mult, ar trebui sa purtam crema de protectie solara chiar si atunci cand cerul este acoperit de nori, tinand cont ca razele UV (ultraviolete) pot afecta pielea in nu mai putin de 15 minute! Asadar, crema de protectie solara este una din cele mai importante arme pe care le avem pentru a ne proteja de temutul cancer, dar si de imbatranirea prematura. 
Cu toate acestea, produsele pentru protectie solara nu vor fi la fel de eficiente daca nu sunt aplicate in mod corect. Iata cateva sfaturi de buna practica pe care sa le luam in calcul:

Alegeti cu atentie numarul indicelui SPF. "SPF" inseamna "factor de protectie solara" (sun protective factor), insemnand perioada de timp de dupa aplicare in care razele UVB nu pot deteriora pielea. Alegeti o crema de protectie solara care are un SPF de 30 sau mai mare, care este mai rezistenta la apa si ofera o acoperire cu spectru larg. SPF se refera numai la capacitatea de a bloca razele UVB, cele care provoaca arsuri solare. Cu toate acestea, soarele emite, de asemenea, raze UVA - cele care cauzeaza leziuni ale pielii, precum si semnele de imbatranire, ridurile si pete pe piele. Ambele tipuri de raze cresc riscul de aparitie a cancerului de piele, astfel incat o crema de protectie solara cu spectru larg este cea mai indicata.

Aplicati crema de protectie solara cu generozitate inainte de a iesi in aer liber. Este nevoie de aproximativ 15 minute pentru ca pielea sa o absoarba in intregime si pentru a fi protejati. Daca asteptati pana cand va aflati deja sub soare pentru a aplica protectia solara, pielea va ramane neprotejata si apare riscul de a se arde.

Protejati-va fata. Zona faciala are nevoie de protectie solara chiar mai mult decat restul corpului, deoarece multe tipuri de cancer de piele apar pe fata, mai ales pe sau in jurul nasului. Anumite produse cosmetice sau lotiuni pot contine si protectie solara. Cu toate acestea, daca planuiti sa stati afara mai mult de 20 de minute este mai mult decat recomandat sa aplicati o crema de protectie solara si pe fata.

Utilizati o cantitate suficienta de crema. Majoritatea adultilor au nevoie de cantitatea pe care o pot tine in propria palma pentru a acoperi complet toate zonele expuse ale corpului.

Utilizati imbracaminte adecvata. Tineti mintea ca imbracamintea subtire de multe ori nu ofera multa protectie solara. De exemplu, un tricou alb are un SPF de doar 7. Folositi imbracaminte special conceputa pentru a bloca razele UV sau folositi crema de protectie solara pe dedesubt in situatiile in care sunteti nevoiti sa petreceti mai mult in calea razelor solare si in ore de varf.

Nu uitati de gat, genunchi sau urechi. Pentru locurile greu accesibile, cum ar fi spatele, rugati pe cineva sa va ajute sau aplicati protectie solara sub forma de spray.

Verificati data de expirare. In cazul in care produsul nu are o data de expirare atunci cand il achizitionati, utilizati un marker permanent sau o eticheta pentru a scrie data achizitiei pe flacon. Modificari evidente ale produsului, cum ar fi schimbari de culoare, separarea continutului sau consistenta diferita, sunt semne ca acesta a expirat.

Aplicati periodic crema de protectie solara. Reaplicarea cremei de protectie solara este recomandata cel putin la fiecare doua ore pentru a ramane protejati sau imediat dupa inot sau daca transpiram excesiv.
De obicei, persoanele care se confrunta cu arsuri solare fie nu au folosit suficienta crema de protectie solara, fie nu au aplicat din nou dupa ce s-au expus la soare, fie au folosit un produs expirat. Tineti minte ca pielea este expusa la razele daunatoare ale soarelui de fiecare data cand ne aflam afara, chiar si in zilele innorate si in timpul iernii. Deci, fie ca va aflati in vacanta pe plaja sau iesiti la o plimbare scurta, amintiti-va sa utilizati constiinciosi crema de protectie solara.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.