Foliculita in urma epilatului sau a barbieritului – cum o prevenim

Foliculita reprezinta o tulburare benigna foarte frecventa a pielii, care se prezinta sub forma de pete rosii, fiecare dintre care contine un folicul de par, ocazional cu o mica acumulare de puroi in partea superioara. Problema afecteaza persoanele de toate varstele, de la tineri la varstnici, fiind localizata frecvent pe pe scalp, pe spate, pe fese, dar si in zone vizibile: fata, piept si picioare – ceea ce provoaca un disconfort vizibil.

Foliculita poate fi cauzata de un numar mare de organisme infectioase. Cu toate acestea, frecvent aparitia ei este provocata de substante chimice iritante, medicamente si proceduri de indepartare a parului, cum ar fi epilarea la femei si barbieritul la barbati.

Iata cateva lucruri pe care le puteti face pentru a preveni aparitia foliculitei:
  1. Spalati-va zilnic pielea cu un sapun delicat;
  2. Este recomandat ca efectuarea de antrenamente la sala sau alte activitati care provoaca transpiratie sa fie urmate de un dus;
  3. Evitati impartirea prosoapelor sau a altor obiecte personale. Daca aveti foliculita, folositi un prosop curat de fiecare data dupa ce faceti baie;
  4. Evitati sa purtati haine stranse pe corp;

In cazul procedurilor de indepartare a parului, urmatoarele masuri de precautie pot micsora riscul de aparitie a foliculitei:
  1. Schimbati de fiecare data lama de ras;
  2. Spalati pielea cu apa calda si sapun antibacterian inainte de indepartarea parului;
  3. Folositi pentru curatare un prosop si tamponati cu o miscare circulara blanda;
  4. Aplicati o cantitate suficienta de gel/spuma de ras inainte de barbierit;
  5. Evitati sa taiati firul de par mult prea aproape de piele in cazul barbieritului; utilizarea unui aparat de ras electric sau a unei lame cu protectie se pot dovedi mai eficiente in acest sens;
  6. Folositi lama de ras numai in directia de crestere a firului de par;
  7. Clatiti lama de fiecare data cand se acumuleaza gel de ras sau par pe ea;
  8. Aplicati zilnic pe piele o lotiune hidratanta, dar care nu infunda porii;
  9. Este recomandata exfolierea usoara dupa epilarea cu ceara, pentru a evita acumularea de celule moarte in foliculii de par.

In cazul in care foliculita totusi apare, o compresa calda si umeda aplicata in zona iritata de cateva ori pe zi poate favoriza drenajul foliculului de par, calmand totodata senzatia de disconfort. Antibioticele aplicate pe piele sau pe cale orala reprezinta o optiune de tratament, la fel ca si medicamentele antifungice – luate la recomandarea medicului dermatolog.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.