4 cauze ale hiperpigmentarii pielii

Atunci cand pielea noastra este tanara si sanatoasa, melanocitele - formatoare de melanina – ii asigura o culoare uniforma. Cu timpul, insa, pe masura ce pielea este afectata de factori cum ar fi dereglari hormonale, expunere la soare, obiceiuri nesanatoase etc., organismul produce melanina in exces, care este dispersata inegal, astfel incat la suprafata pielii isi fac aparitia unele zone de culoare inchisa, neuniforma.

Iata 4 cauze frecvente ale hiperpigmentarii:

Melasma
In acest caz hiperpigmentarea apare pe obraji, pe partea laterala a fetei, pe partea superioara a nasului, pe frunte si deasupra buzei, fiind cauzata de o crestere a numarului de hormoni - de obicei ca urmare a unei sarcini, a consumului de anticonceptionale sau ca o consecinta a tratamentelor de fertilitate.

Tratamentul melasmei poate fi dificil, un regim complet vizeaza reducerea pigmentarii si mentinerea efectului pe termen lung. Peelingurile chimice combinate cu tratamente depigmentante, cum ar fi hidrochinona, acidul kojic, alfa hifroxi acizii, retinolul si vitamina C pot uniformiza culoarea tenului. Fotoprotectia este obligatorie.

Hiperpigmentare cauzata de soare
Petele cauzate de soare apar adesea pe fata, piept si maini si sunt, de obicei, destul de mici. In acest caz, cele mai bune rezultate le aduc tratamentele cu retinol, hidrochinona, peelinguri chimice. Cremele de fotoprotectie sunt din nou extrem de importante.

Hiperpigmentarea post-inflamatorie
Hiperpigmentarea post-inflamatorie se prezinta sub forma unor pete poz, rosii sau maro si poate aparea oriunde pe fata, fiind cauzata de acnee inflamatorie.

Pistrui
O alta forma de hiperpigmentare cauzata de soare sunt pistruii –care apar pe fata, pe piept si pe brate sub forma de pete mici, concentrate intr-o anumita zona.
Cel mai important lucru pe care trebuie sa-l facem este sa prevenim hiperpigmentarea prin folosirea de protectia solara. Daca aceasta problema deranjanta din punct de vedere estetic isi face, totusi, aparitia, este indicat ca tratamentul sa se faca la recomandarea si sub supravegherea unui medic specialist dermatolog.
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.