Cele mai frecvente cauze ale caderii parului

Caderea parului este intalnita atat la barbati, cat si la femei, fiind un proces normal atunci cand are loc in limita a 50-100 de fire de par intr-o zi. Acest lucru nu influenteaza in mod negativ starea scalpului, deoarece in timp ce unele fire cad, altele noi sunt deja in crestere. Caderea in exces a parului este, insa, asociata cu alte elemente, cum ar fi antecedente familiale (ereditare), schimbari hormonale, nutritia deficitara, afectiuni medicale si medicamente. In aceste cazuri este necesara investigarea problemei cu ajutorul unei medic, care va recomanda apoi un tratament pentru caderea parului in functie de cauzele identificate.
Fazele de crestere ale firului de par
Parul creste in trei cicluri diferite: anagen, catagen si telogen. Aproximativ 90% din parul de pe cap se afla in etapa anagena – sau in faza de crestere, care dureaza de la doi si pana la opt ani. Etapa catagena, sau faza de tranzitie, de obicei, dureaza 2-3 saptamani, timp in care foliculul de par se micsoreaza. In timpul ciclului de telogen, care dureaza in jur de doua pana la patru luni, parul se afla in etapa de repaus.

Marea majoritate a parului de pe scalp se afla in etapa de crestere si doar aproximativ 10% dintre fire sunt in tranzitie sau in repaus la un moment dat. Nu in ultimul rand, este important de stiut faptul ca parul creste cu aproximativ 15 cm pe an la majoritatea oamenilor.

Cauze ale caderii parului
Inaintarea in varsta este una dintre cele mai frecvente cauze ale caderii parului, dar daca pierderea parului este brusca, este foarte probabil ca problema sa fie cauzata de alt motiv.

Exista o gama larga de factori care pot cauza aceasta problema, printre cei mai comuni aflandu-se sarcina si anemia. Multe femei observa caderea parului dupa nastere. Cu toate ca aceasta cadere poate fi destul de marcata si ingrijoratoare, este din fericire doar temporara, chiar daca poate dura pana la 6 luni dupa debut. De obicei nu este nevoie de tratament insa, in unele cazuri, suplimentele alimentare specifice pot ajuta, insa atentie: acestea trebuie evitate in perioada alaptarii! In cazul in care caderea parului este asociata cu anemii, acestea trebuie corectate corespunzator.

Bolile tiroidiene, precum si efectele secundare ale medicamentelor sunt alte cauze frecvente ale caderii parului. Acelasi efect il pot avea si bolile autoimune, sindromul ovarului polichistic si afectiuni comune ale pielii, cum ar fi psoriazisul si dermatita seboreica. Nu este de neglijat nici stresul extrem si nici traumele fizice, cum ar fi o interventie chirurgicala sau o boala puternica care pot provoca asa numitul efluviu telogen in care un numar important de fire de par aflate in faza de repaus se pierd. Stresul produce niveluri crescute de testosteron, care se transforma in DHT si poate intrerupe ciclul de crestere a parului.

Alimentatia necorespunzatoare, pierderea rapida in greutate, un consum ridicat de grasimi animale si deficiente de biotina, fier, proteine si zinc sunt alte posibile cauze ale caderii in exces a parului.

Pe de alta parte, uneori noi insine putem fi cauza acestei probleme, cauzata de coafuri cum ar fi dredurile sau impletituri prea stranse – in aceste conditii caderea parului fiind denumita alopecie de tractiune.

Toate procesele la care femeile isi expun parul – coloranti, tratamente chimice, perii nepotrivite, uscatoare si placi de indreptat – pot duce la deteriorarea si ruperea firului de par. Nu in ultimul rand, acelasi efect nociv il are si periatul si uscarea in exces cu prosopul atunci cand parul este inca ud.

Din fericire, pentru majoritatea acestor probleme, parul creste la loc sau pierderea lui poate fi inversata cu ajutorul unor tratamente dedicate. Daca problema nu dispare sau exista sanse ca ea sa ascunda alte afectiuni, este mai mult decat recomandata o vizita la dermatolog. Cu cat tratamentul este inceput mai devreme, cu atat avem mai multe sanse de a trata o eventuala boala mai repede.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.