Legatura dintre dereglarile hormonale si aparitia acneei

Doamnele si domnisoarele cunosc cu siguranta acele zile in care se simt suparate, frustrate si foarte emotive, uneori fara nici un motiv aparent, si dau adesea vina pe hormoni. Indiferent de ceea ce ar crede barbatii, nu este doar o simpla scuza, caci hormonii, in fapt, joaca un rol foarte important in sanatatea si bunastarea femeilor. Nivelurile fluctuante de hormoni pot avea un impact vizibil asupra starii de spirit, dorintei sexuale, fertilitatii si ovulatiei, dar si asupra starii pielii femeilor.
Problemele hormonale sunt frecvente in cazul femeilor si exista anumite cauze care pot arunca destabiliza echilibrul natural al corpului. Cei mai comuni factori sunt menopauza, sarcina, ciclul menstrual, pilulele contraceptive, dar exista si cauze care tin de stilul de viata, cum ar fi programul haotic de somn, stresul, o dieta saraca si lipsa de miscare. Alte cauze pot fi reprezentate chiar de boli precum tiroida sau diabet.

Exista cateva indicii care ne spun daca acneea are o cauza hormonala:
sincronizarea eruptiilor
  • zonele in care isi face aparitia acneea
  • forma, dimensiunea, senzatia, precum si aspectul cosurilor
  • tratamentul care da rezultate (sau nu) in tratarea acneei

Perioada de aparitie a eruptiilor
Acneea care are o componenta hormonala va aparea de obicei in momente previzibile datorita naturii ciclice a hormonilor in timpul fazelor ciclului menstrual. Pentru multe femei, saptamana inainte de ciclul menstrual este momentul in care simptomele sunt la intensitate maxima. Unele femei au eruptii caracteristice in timpul menstruatiei sau chiar si in timpul ovulatiei.

Localizarea
Acneea care isi face aparitia sub pometi si de-a lungul mandibulei este adesea mult mai probabil sa fie legata de problemele hormonale decat acneea care apare pe frunte, de exemplu. Cosurile aparute in jurul gurii se spune ca ar fi conectate la sistemul de reproducere, iar deseori pacientii care sufera de sindromul ovarului polichistic prezinta la momentul ovulatiei cosuri mici chiar sub buza inferioara.

Forma, dimensiune si aspect
Leziunile acneice care au o cauza hormonala tind sa fie profunde, chistice si sensibile la atingere. Sunt de multe ori dureroasesi se complica ce cicatrici inestetice dupa vindecare. Apar frecvent comedoane inchise si deschise, asa-zisele puncte albe si negre.

Raspunsul la tratament
In cazul in care acneea se amelioreaza sau agraveaza odata cu folosirea anticonceptionalelor, acesta este un indiciu clar ca hormonii se afla in spatele problemei. In mod similar, in cazul in care nu par sa functioneze tratamentele topice, exista o buna sansa ca acest lucru sa se explice prin faptul ca problema nu vine de la suprafata pielii, ci din schimbarile hormonale care afecteaza intregul corp - inclusiv pielea.

Asadar, o multime de femei se confrunta cu aparitia cosurilor inainte de menstruatie, din cauza schimbarilor hormonale. Daca suferiti de acnee chistica tot timpul, de vina ar putea fi excesul de hormoni androgeni (hormoni masculini, cum ar fi testosteronul). Acest lucru se intampla adesea in cazul sindromul de ovar polichistic (PCOS), o boala in care hormonii femeii sunt grav dezechilibrati. Femeile care au aceasta problema poate avea acneea severa, dificultati in controlul greutatii, cresterea parului facial in exces, precum si cicluri menstruale anormale sau absente.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.