Crioterapia – o metoda la indemana pentru indepartarea negilor si papiloamelor pielii

Crioterapia, care inseamna literal „terapie la rece”, reprezinta o procedura dermatologica prin care este expusa la temperaturi extrem de scazute pentru o perioada scurta de timp fie o singura zona, fie intregul corp. Specialistii dermatologi recomanda aceasta optiune ca fiind excelenta pentru tratamentul leziunilor epidermice benigne, cum ar fi papiloame, condiloame, veruci plane, keratoze seboreice sau actinice localizate chiar si in zone mai putin accesibile ale corpului.
Cele mai multe leziuni ale pielii sunt inofensive, insa faptul ca ele sunt vizibile sau chiar dureroase din cauza pozitiei poate fi un motiv pentru a dori tratarea lor. Crioterapia este procedura care si-a dovedit eficienta in indepartarea intr-un timp scurt si fara disconfort prea mare pentru pacient a unor excrescente ale pielii cum ar fi papiloamele, condiloamele, verucile plane, keratozele seboreice sau actinice sau chiar a negilor plani/verucilor plane de la nivelul fetei, mainilor, fiind totodata acceptata mai usor de copii fata de alte tipuri de tratament.
Cum se desfasoara procedura
Clinica Hebra Dermatologie pune la dispozitia pacientilor aparatura pentru crioterapie eleganta, de actualitate, sigura, eficienta si foarte precisa: Cryosuccess. Aparatul consta intr-un aplicator de titan conectat la un tub cu azot lichid de unica folosinta care garanteaza calitatea si eficienta tratamentului prin asigurarea unei presiuni constante in timpul procedurii. Cu o temperatura aplicata constanta, de -89 ° C, stiloul poate ingheta pana la o adancime de 3 mm si un diametru de 10 mm dupa un timp de aplicare de 12 secunde.
Inghetarea usoara, pentru un timp scurt, a zonei duce la separarea dermoepidermica, utila in tratarea leziunilor epidermice benigne. Prin intermediul crioterapiei celulele mai sensibile din epiderma sunt distruse, in timp ce dermul este lasat intact. Pacientii vor simti un disconfort asemanator cu o piscatura de tantar, insa fiecare individ este diferit, asa ca intensitatea durerii poate varia.
Post tratament poate fi observat fenomenul de hipopigmentare (dezvoltarea de pete pale), insa studiile si experienta clinica indica faptul ca repigmentarea apare adesea pe parcursul mai multor luni datorita melanocitelor nedeteriorate din foliculii de par sau a migratiei melanocitelor de la marginea zonei inghetate.
In ceea ce priveste cicatrizarea, tesutul cicatricial poate fi format dupa tratament. Necroza se formeaza si se curata dupa aproximativ 10 pana la 14 zile. Cu toate acestea, aceste informatii sunt orientative, deoarece fiecare pacient are proprietati diferite ale pielii si tehnica fiecarui medic va varia, de asemenea.

Riscuri si reactii adverse
Crioterapia este o procedura de obicei bine tolerata, dar exista riscul sa apara unele dureri si disconfort post tratament, caz in care pot fi de folos analgezice precum paracetamol, administrate in primele 24 de ore. „Alte reactii relativ frecvente ale oricarui tip de crioterapie sunt amorteala, furnicaturi, roseata si iritatie – efecte secundare aproape intotdeauna temporare. De asemenea, pacientii pot observa o umflare si roseata in zona tratata, dar care ar trebui sa dispara pe parcursul a doua-trei zile.
Crioterapia nu este indicata persoanelor care sufera de diabet sau alte afectiuni care afecteaza nervii.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.