Ele actioneaza lent in eliminarea cosurilor si oprirea aparitiei altora noi si sunt asociate cu tratamente topice anti acneice specifice sau proceduri dermatocosmetice, precum peelinguri chimice si micridermabraziune. Efectele apar dupa 3 luni sau mai mult, iar in unele cazuri acneea se poate agrava inainte de a se ameliora. De aceea, multi medici dermatologi care prescriu contraceptive orale pentru tratarea acneei recomanda o terapie pe termen lung, care probabil va dura un an sau chiar mai mult.
Efecte secundare si precautiile anticonceptionalelor
Anticonceptionalele din ziua de astazi contin doze mai mici de estrogen si progesteron decat in trecut, fapt care a redus semnificativ riscurile medicale presupuse de aceste medicamente. Sunt contraindicate in mai multe cazuri, precum: istoric personal sau familial de boli cardio vasculare precum infact miocardic, accident vascular cerebral, cheaguri de sange sau tulburari de coagulare si folosite cu precautie in cazul pacientelor cu tensiune arteriala ridicata sau care asociaza migrene, dureri de cap sau fumatoarelor, persoanelor obeze, diabeticilor si celor cu varsta peste 35 de ani.
Dintre efectele secundare frecvente mentionam dureri de cap, greata, apetit crescut, tulburari de dispozitie si rareori depresie, sangerari in perioada intermenstruala, pigmentare faciala, sensibilitate la nivelul sanilor.
Decizia de a lua pilule contraceptive trebuie sa ia in considerare istoricul medical si familial al pacientului si trebuie sa tina cont de tipul si severitatea acneei. Sunt indicate in cazul in care boala de piele este destul de severa pentru ca riscurile sa depaseasca beneficiile. In general contraceptivele orale, in special cele noi, microdozate, sunt mai sigure si administrate pe perioade indelungate.