Anticonceptionalele – recomandate sau nu in tratarea acneei?

Acneea adulta poate fi o problema dureroasa si frustranta, al carei tratament poate dura luni sau chiar ani. S-a observat o ameliorare a ei in cazul femeilor care folosesc pilule contraceptive, in special cele bazate pe estrogen.

Dermatologii recomanda contraceptivele orale in situatii particulare, atunci cand acneea consta in multe puncte albe si negre (comedoane inchise si deschise), chisturi in regiunea mandibulei si daca asociaza alte semne de hiperandrogenism (exces de hormoni androgeni) precum exces de sebum, exces de par in zona barbie si obrajilor, dereglari menstruale etc.. 

Ele actioneaza lent in eliminarea cosurilor si oprirea aparitiei altora noi si sunt asociate cu tratamente topice anti acneice specifice sau proceduri dermatocosmetice, precum peelinguri chimice si micridermabraziune. Efectele apar dupa 3 luni sau mai mult, iar in unele cazuri acneea se poate agrava inainte de a se ameliora. De aceea, multi medici dermatologi care prescriu contraceptive orale pentru tratarea acneei recomanda o terapie pe termen lung, care probabil va dura un an sau chiar mai mult.

Efecte secundare si precautiile anticonceptionalelor
Anticonceptionalele din ziua de astazi contin doze mai mici de estrogen si progesteron decat in ​​trecut, fapt care a redus semnificativ riscurile medicale presupuse de aceste medicamente. Sunt contraindicate in mai multe cazuri, precum: istoric personal sau familial de boli cardio vasculare precum infact miocardic, accident vascular cerebral, cheaguri de sange sau tulburari de coagulare si folosite cu precautie in cazul pacientelor cu tensiune arteriala ridicata sau care asociaza migrene, dureri de cap sau fumatoarelor, persoanelor obeze, diabeticilor si celor cu varsta peste 35 de ani.

Dintre efectele secundare frecvente mentionam dureri de cap, greata, apetit crescut, tulburari de dispozitie si rareori depresie, sangerari in perioada intermenstruala, pigmentare faciala, sensibilitate la nivelul sanilor.

Decizia de a lua pilule contraceptive trebuie sa ia in considerare istoricul medical si familial al pacientului si trebuie sa tina cont de tipul si severitatea acneei. Sunt indicate in cazul in care boala de piele este destul de severa pentru ca riscurile sa depaseasca beneficiile. In general contraceptivele orale, in special cele noi, microdozate, sunt mai sigure si administrate pe perioade indelungate.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.