Fobia cremelor pe baza de steroizi

In ultimii ani am inceput sa auzim din ce in ce mai mult replici de genul "crema asta nu face bine ca are steroizi", "m-am dus la doctor si mi-a prescris o crema cu steroizi dar nu m-am dat ca mi se subtiaza pielea", "m-am dat cu o crema cu steroizi si mi-a facut mai rau", "nu dau copilul cu crema pe baza de steroizi", etc.

Evident, vigilenta multor buni comercianti si/sau formulatori necunoscuti nu s-a last infometata si din aceasta adevarata fobie a pornit o intreaga afacere de produse binenteles bio, naturale, fara conservanti, fara steroizi care sunt prezentate ca avand aceleasi rezultate

In general aceste rezultate sunt consecinta faptului ca multe afectiuni ale pielii se pot imbunatatii sau chiar vindeca dupa folosirea de tratamente foarte blande care de multe ori implica doar refacerea functiei de bariera a pielii, lucru care se obtine prin aplicarea unui vehicul (crema/gel/unguent) potrivit. Pentru restul, exista topicele pe baza de corticosteroizi. Partea buna este ca a scazut utilizarea in general a cremelor pe baza de steroizi in afectiuni in care acest medicament nu este necesar, partea rea este ca s-a redus complianta (disponibilitatea pacientului de a urma un tratament) persoanelor care chiar au nevoie de aceste produse. Exista afectiuni ale pielii care nu raspund la altceva in afara de cremele pe baza de corticosteroizi. Lipsa eficientei de multe ori este explicata de folosirea unor cantitati prea mici sau aplicarea inconstanta a medicamentului. Este necesar sa cunoastem cateva aspecte foarte importante ale tratamentelor topice (aplicate direct pe suprafata pielii sau mucoaselor) pe baza de steroizi/corticosteroizi pentru a ne asigura ca sunt folosite pentru o indicatie adecvata si in mod corespunzator si sigur. Eficienta lor este bazata pe proprietatile antiinflamatoare ale derivatilor sintetici de cortizon. Sunt folosite in conditii inflamatorii ale pielii (care se manifesta prin roseata, exudatie, uscaciune, scuame, cruste, mancarime) precum dermatita de contact, seboreica, atopica, asteatotica, de staza, etc., precum si psoriazis, intepaturi de insecte cu reactie hiperergica (exagerata), diverse tipuri de urticarie, etc.

Ce este bine sa retinem?
Dermatologii sunt cei mai in masura medici sa va prescrie tratamentul in urma stabilirii unui diagnostic al suferintei de piele. In unele cazuri si alti medici cu experienta in tratarea bolilor de piele (ex.medicul de familie) pot prescrie medicamentul. In cazuri rare farmacistul va poate recomanda o crema pe baza de steroizi de potenta slaba pentru intepaturi de insecte, dermatite de contact, etc. Evitati sa cumparati fara recomandare de specialitate creme pe baza de steroizi de potenta medie, potente si ultrapotente. La o simpla cautare folosind cuvinte cheie "clase dermatocorticoizii" veti obtine liste cu denumirea substantelor active pentru a va orienta mai bine.

De cele mai multe ori sunt folosite de doua ori pe zi timp de 3-7 zile si apoi o data pe zi inca 3-7 zile la o potenta coresponzatoare si intr-un vehiculul adecvat (unguent, crema, lotiune, solutie) in functie de afectiune si zona de tratat. Aplicati o cantitate echivalenta lungimii unei falange pentru a acoperii o arie de marimea unei palme (inclusive degete), intr-un singur strat, aplicat relativ uniform, in directia firelor de par, fara a freca pentru a "intra in piele". In acest fel veti evita cu siguranta orice efecte adverse.

In cazul lipsei totale de eficienta, dupa 2-3 saptamani de tratament, discutati cu medicul dermatolog alternative. Printre cauzele lipsei de raspuns, pentru o afectiune diagnosticata de dermatolog, cel mai frecvent se afla utilizarea unei crema de potenta necoresponzatoare, folosirea cu frecventa sau in cantitate redusa.

Care sunt beneficiile folosirii de creme pe baza de steroizi?
Utilizarea lor pentru o boala inflamatorie diagnosticata va duce la o imbunatatire marcata in termen de 2-14 zile prin diminuarea inflamatiei. In bolile cronice precum psoriazis, dermatita seboreica, dermatita atopica de cele mai multe ori vor aparea recurente. In aceste cazuri dermatologul va recomanda un tratament de intretinere sau alternativ la finalizarea "pulsului" de 1-2 saptamani pentru a prelungii perioada de ameliorare. Tratamentul poate fi reluat lunar sau mai rar, in acelasi mod, sub supraveghere.

Care sunt consecintele folosirii necorespunzatoare a cremelor pe baza de steroizi?
In cazul in care sunt folosite inainte de stabilirea unui diagnostic, pot masca aspectul clasic al unei boli de piele care ulterior va fi identificata mai greu. Utilizarea necorespunzatoare pentru a afectiune infectioasa a pielii (ciuperci, infectii comune ale firului de par, candidoza, furuncule, abcese, etc. ) va duce constant la o agravare a bolii din cauza incetinirii sau stoparii raspunsului imun natural impotriva infectiei, chiar daca de multe ori se poate observa o imbunatatire initiala amagitoare. Acelasi efect este posibil si in cazul folosirii pe cancere ale pielii. Acneea si rozaceea se agraveaza constant dupa aplicarea de steroizi.

Folosite indelungat si/sau des, in cantitati si potente necoresponzatoare, pe zone extinse pot duce la atrofie (subtierea pielii), infectii superficiale si profunde, pierderea eficientei si in cazuri extreme si rare, tulburari hormonale datorita absorbtiei in organism si interferentei cu balanta hormonala normala. Aceste lucruri pot fi evitate prin vizite si controale la dermatolog pentru monitorizare, utilizarea de tratamente alternative sau regimuri intermitente.

Concluzia: nu va lasati amagiti de creme cu ingrediente “minune” sau “verzi” “naturale” sau daca apelati la ele nu va asteptati la minuni. Daca medicul v-a recomandat crème pe baza de steroizi/dermatocorticoizi puneti cat mai multe intrebari in legatura cu tratamentul, lamuriti-va in ceea ce priveste indicatia, durata, alternative, controale. Un pacient informat este pe jumatate tratat.
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.