Prevenirea vergeturilor in timpul sarcinii

Vergeturile apar atunci cand corpul creste intr-un ritm la care elasticitatea pielii nu face fata, astfel ca fibrele elastice care permit intinderea ei se rup.

De obicei, vergeturile se prezinta asemeni unor linii paralele pe piele, care difera atat ca textura cat si culoare de pielea normala, iar cand sunt atinse cu degetele se simt ca o usoara depresiune. In prima faza, culoarea lor este rosiatica sau violet, urmand ca dupa sarcina se estompeze treptat pana la alb sau gri.

Aproximativ 90% dintre femei dezvolta vergeturi dupa luna a sasea sau a saptea de sarcina, mai ales pe abdomen si sani, zonele care se maresc cel mai mult, dar si pe coapse, fese, si partea superioara a bratelor. Iata ce masuri pot fi luate in perioada sarcinii pentru a preveni aparitia lor:

Hidratare
In timpul sarcinii,pielea necesita hidratare pentru a avea o elasticitate optima, care sa faca fata cresterii in greutate. Este recomandat consumul de 8-12 pahare de apa in fiecare zi si acordarea de atentie deosebita la semnalele pe care le transmite organismul: buzele sau gatul uscat reprezinta un indiciu sigur de deshidratare, la fel ca si oboseala, durerile de cap sau lipsa capacitatii de concentrare.

Tratamente cu uleiuri
Printre uleiurile benefice pentru piele se afla: cel de masline, de vitamina E, uleiurile esentiale si uleiul de ricin. Uleiul de vitamina E, spre exemplu, poate ajuta la imbunatatirea elasticitati pielii si, prin urmare, la prevenirea vergeturilor.

Castigarea in greutate treptat
Vergeturile apar atunci cand cresterea in greutate are loc intr-un ritm alert. Respectarea indicatiilor medicului, pentru a creste in greutate treptat, va reduce foarte mult sansele aparitiei de vergeturi.

Exfolierea pielii
Exfolierea blanda a pielii folosind o perie uscata va imbunatati circulatia sangelui si mentine pielea sanatoasa in orice moment, nu doar in perioada sarcinii, fiind totodata o o metoda preventiva pentru aparitia vergeturilor.

Evitarea substantelor chimice dure
Ingrijirea corpului cu produse din comert care contin sulfati poate usca pielea si reduce elasticitatea ei in timp. O alternativa mai benefica o reprezinta produsele pe baza de uleiuri naturale, care hidrateaza pielea, mai degraba decat sa o usuce.
Este recomandata folosirea unei creme bogata in nutrienti pentru a hidrata pielea, in special cea de pe abdomen, partea inferioara a spatelui, coapse, picioare, si oriunde in alta parte unde ar putea aparea vergeturi.
Produsele pentru piele normala nu vor putea patrunde suficient de adanc in piele pentru a o mentine hidratata, fiind recomandata folosirea unui produs fabricat special pentru femeile gravide sau a unui ulei natural.

Tratarea vergeturilor
Daca totusi sarcina lasa cateva vergeturi in urma - ceea ce se poate intampla in ciuda masurilor preventive – este recomandata tratarea lor cat timp sunt inca recente. Cremele care contin acid glicolic si-au dovedit eficienta in tratarea vergeturilor, atunci cand sunt aplicate prin masaj usor, delicat, pana la absorbtie pe zonele interesate.
Printre posibilitatile de tratare a vergeturilor s-a remarcat microneedlingul folosind Dermapen, o procedura eficienta, accesibila, putin dureroasa si cu un timp scurt de recuperare. 

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.