Ingrijirea pielii dupa excizia unei alunite

Excizia unei alunite are loc de fie din motive de sanatate, caz in care este urmata de o biopsie, fie din motive cosmetice. Desi interventia dureaza doar cateva minute si nu este riscanta, nu trebuie ignorat procesul de ingrijire ulteriora a zonei tratate, esential pentru a preveni infectia, pentru a mari viteza de vindecare si a reduce probabilitatea de aparitie a unei cicatrici inestetice.

Iata cateva lucruri de care sa tinem cont in acest proces:
1. Peroxidul de hidrogen, alcoolul si iodul pot incetini procesul de vindecare, astfel incat este recomandat sa nu folosim produse care contin aceste elemente.

2. In primele 72 de ore plaga post-operatorie este protejata cu un pansament sau bandaj steril dar apoi, in majoritatea cazurilor, poate si lasata descoperita.

3. Evitati zgarierea sau frecarea leziunii in timpul recuperarii. Pe masura ce rana va vindeca, aceasta poate provoca mancarime, un simptom normal, care nu necesita interventie medicala.

4. Reveniti la activitatile normale imediat dupa procedura. Daca rana este localizata pe o articulatie, cum ar fi cotul sau genunchiul, acest lucru poate ingreuna efectuarea anumitor miscari. Limitarea utilizarii articulatiei afectate pentru o zi sau doua este de obicei suficienta pentru a atenua disconfortul.

5. Incercati sa tineti rana post-operatorie uscata pentru 48-72 ore pentru a inlesni vindecarea.

6. Nu expuneti zona postoperatorie la lumina directa a soarelui, deoarece acest lucru ar putea intarzia formarea de celule noi si favorizeaza aparitia pigmentarii. Daca totusi efectuati activitati in aer liber, protectia solara este esentiala pana cand cicatricea se estompeaza, ceea ce indica vindecarea profunda.

7. Daca ati efectuat un tratament de indepartare a unei alunite faciale, este recomandata evitarea machiajului la femei si a barbieritului la barbati in timpul primei etape a procesului de vindecare. Aceste proceduri pot fi reluate dupa indepartarea suturilor, timp in care epiderma exterioara s-a format, astfel incat rana chirurgicala nu este la fel de sensibila ca inainte.

8. Respectati data stabilita de medic pentru scoaterea firelor. Intarzierea poate duce la integrarea firelor in piele, formarea de granuloame sau cicatrici inestetice, iar scoaterea mai devreme poate duce la desfacerea plagii.

9. In cazul aparitiei de simptome caracteristice infectiei precum durere, usturime sau supuratie, inflamatie severa, intarirea zonei, trebuie sa va adresati urgent medicului pentru tratament

Asadar, dupa indepartarea unei alunite este esential sa fie urmate instructiunile dermatologului, pentru a preveni eventuale infectii si petru ca rana sa se vindece fara a lasa cicatrici in urma ei.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.