Alunitele, soarele si cancerul de piele. Le acordam destula importanta oare?

In ziua de azi auzim din ce in ce mai mult despre alunite, cancer de piele, evitarea expunerii la soare, atat in media cat si in lumea medicala. V-ati intrebat cu siguranta “de ce oare?”.

Unele persoane simplifica totul si trateaza subiectul cu superficialitate printr-o explicatie seaca, oarecum stereotipica si caracteristica din pacate scepticismului extrem parca adoptat din ce in ce mai mult in ultimii ani: vor sa ne vanda o crema de protectie solara sau sa atraga clientela pentru diverse servicii medicale

ADEVARUL

- 132.000 cazuri de melanom diagnosticate in fiecare an (World Health Association). Comparand aceste cifre cu una dintre cele mai puternice fobii ale omului, accidentele aviatice (cu 1189 victime in 2014 conform www.planecrashinfo.com), se pare ca ar trebui sa devenim mai constienti de riscul fiecaruia de a dezvolta melanom si “sit back and enjoy the flight (lasati-va pe spate si bucurati-va de zbor)”.

- Nivelul stratului de ozon scade. Odata cu el scade si nivelul natural de protectie impotriva razelor ultraviolete care duc la mutatii specifice la nivel celular si ulterior la aparitia melanomului si altor cancere de piele. - Rata de supravietuire la 10 ani a pacientilor diagnosticati cu melanom in stadiul 1A este de 95% iar a celor in stadiul IV de 10-15% (www.cancer.org)

Daca analizam obiectiv dovezile si datele clare si de neclintit de mai sus, putem concluziona rapid ca: - Oricare dintre noi poate dezvolta melanom. Spre deosebire de alte cancere, melanomul poate aparea la orice varsta si este frecvent diagnosticat la persone mai tinere de 50 de ani. Persoanele cu un istoric familial de melanom au sanse mai multe de a dezvolta acest cancer. Cei cu piele deschisa la culoare, blonzi, cu ochi verzi sau albastrii, deci care au mai putin pigment protector impotriva razelor UV, au, la fel, risc mai inalt de a dezvolta un melanom.

- Avem nevoie de protectie suplimentara impotriva razelor UV pentru a evita apartia cancerelor de piele intrucat stratul de ozon se subtiaza progesiv si considerabil. Din acest motiv medicul va recomanda sa folositi crème de fotoprotectie. De multe ori va sunt recomandate anumite crème si branduri. Aceasta recomandare nu vine din considerente comerciale. Din cauza ca orice informatie este speculata de organizatiile intreprinzatoare, multi arunca in piata asa zise crème cu propretati fotoprotectoare. Bineinteles, ca sa umble si mai mult la partea sensibila a romanilor, le fac si bio sau naturale si … gata profitul. Trebuie sa intelegem ca in spatele unei crème de fotoprotectie de calitate se afla echipe intregi de chimisti, cercetare, industrie pentru a asigura o protectie solara cu spectru cat mai larg (impotriva UVA , UVB), de calitate si dovedita. V-ati intrebat daca “amestecatorii de castraveti si catina” pot acoperi prin produsul lor de 5 RON aceste costuri? Va lasam sa decideti. Tineti cont ca orice crema de fotoprotectie trebuie folosita in cantitati generoase si reaplicata de cateva ori pe zi.

- Diagnosticul precoce salveaza vieti! Examinarea atenta personala si regulata, completata eventual de poze periodice comparative sunt primul pas care nu este dificil si nu ne costa nimic. Trebuie sa va concentrati asupra tuturor alunitelor, inclusiv cele de culoarea pielii sau rosii si sa le urmatiti pe cele cu forma si culoare neregulata, care isi schimba forma, culoarea, conturul, dimensiunile, alunite noi si diferite de cele vechi, cele care sangereaza chiar si fara a fi traumatizate. Daca aveti dubii, cel mai bine este sa va adresati dermatologului pentru examinare si dermatoscopie. In acest fel o sa stabiliti un “status bazal” de la care sa incepeti activitatea de urmarire personala. Sunt dovezi clare ca persoanele cu multe alunite atipice au risc mai crescut de a dezvolta melanom. In aceste cazuri, cartografierea (molemapping) alunitelor de catre dermatolog este o investigatie foarte utila.

Cu alte cuvinte, ar trebui sa trecem peste idei preconcepute, sa realizam ca sanatatea noastra este pe primul loc si ca “paza buna trece primejdia rea”. Examinati-va alunitele, in special daca sunt in numar mare, si daca aveti dubii adresati-va medicului dermatolog. Nu uitati ca o crema fotoprotectoare de calitate o sa blocheze din razele UV daunatoare dar nu in totalitate, asa ca evitati expunerea indelungata la soare, mai ales la ore de varf.
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.