Varicele - cauzele si modalitatile de tratament

Intr-un picior sanatos, fara varice, valvele care regleaza fluxul sangvin de la picior spre inima functioneaza in mod normal si nu permit fluxul invers al sangelui in picior. In cazul existentei varicelor, aceste valve nu functioneaza bine iar fluxul sanguin la nivelul picioarelor este mai lent si de multe ori inversat, retrograd, sangele venos colectandu-se in venele apropiate de piele. Atunci, venele vor aparea albastre, rasucite si bombate. Varicele nu pun viata in pericol, asa ca tratarea lor nu este absolut necesara decat daca devin dureroase. Purtarea de ciorapi de compresie poate ajuta la ameliorarea durerii pentru unele persoane, imbunatatirea circulatiei venoase si evitarea insuficientei, adesea medicii recomandand purtarea lor chiar si dupa efectuarea de tratamente.
In cazul in care va decideti sa optati pentru un tratament, exista un numar de optiuni din care puteti alege, printre care:

Scleroterapia. Acesta reprezinta cel mai eficient tratament pentru venele inestetice de calibru mic si consta in injectarea de substante care distrug peretele venelor, de cele mai multe ori din clasa sapunurilor. Procedura poate sa se repete la distanta de aproximativ 4 pana la 6 saptamani. Ciorapii de compresie trebuie sa fie purtati timp de 10 de zile dupa fiecare sesiune de tratament, pentru a se asigura o vindecare mai rapida.

In peste 90% din cazuri rezultatele sunt bune sau chiar excelente. Vasele sparte, venisoarele, venectaziile, varicele dispar in scurt timp. Pentru mai multe detalii privind tratarea varicelor puteti accesa pagina de tratament varice.

Scleroterapia cu spuma, ghidata ultrasonic a devenit un tratament din ce in ce mai popular pentru tratamentul varicelor in ultimii ani, fiind o alternativa pentru metoda chirurgicala. Spre deosebire de scleroterapia clasica, cu aceasta metoda pot fi tratate vene de calibru mediu intre pana la 5-7 mm. Cu toate acestea, cele mai frecvente efecte secundare ale procedurii sunt formarea de cheaguri de sange in vene (tromboflebita) si pigmentarea pielii.

Laserul endovascular este o procedura foarte eficienta de tratare a varicelor. Acesta consta in introducerea  intravenoasa a unui fir flexibil care emite lumina inteligenta ce distruge vasele vizate prin incalzire.

Strippingul chirurgical sau smulgerea varicelor este o metoda chirurgicala foarte raspandita. Aceasta se poate realiza sub sedare usoara sau anestezie locala in functie de extensia varicelor vizate. Se realizeaza incizii seriate, iar vena superficiala de la nivelul pielii care impiedica o circulatie eficienta este extrasa prin  deschiderile cutanate.

Oricare ar fi metoda aleasa, de cele mai multe ori, este nevoie de o colaborare stransa si o abordare multidisciplinara intre dermatolog si chirurgul vascular pentru a trata varicele, venectaziile si consecintele insuficientei venoase. Investigatii suplimentare precum examenul Doppler Duplex care evalueaza viteza si sensul sangelui in vene poate oferi informatii importante, care ajuta la alegerea tratamentului optim.

Asadar, sunt disponibile mai multe tipuri de proceduri pentru a trata varicele, dar trebuie sa tinem cont ca nu toate persoanele care se confrunta cu aceasta problema reprezinta buni candidati pentru o interventie chirurgicala, de exemplu.

In cazul particular in care pacienta este gravida sau recent gravida, este recomandat sa se astepte cel putin 6 saptamani de la nastere inainte de a examina vreo optiune, deoarece multe dintre varicele aparute in timpul sarcinii vor disparea de la sine.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.