Ingrijirea pielii cu rozacee in sezonul rece

Venirea anotimpului rece poate agrava o serie de afectiuni ale pielii, dintre care foarte frecvent afectata de factorii fizici specifici iernii este rozaceea. Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog in cadrul Clinicii Hebra Dermatologie, ne spune cum ne putem proteja pielea in cazul in care suferim de aceasta afectiune.

Rozaceea reprezinta o afectiune frecventa care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Boala poate debuta in adolescenta sau mai tarziu in viata si poate avea mai multe stadii de evolutie si severitate diferita de la un pacient la celalalt.

In stadiile initiale boala se manifesta prin roseata la nivelul obrajilor, barbiei, nasului si fruntii, cu aparitia de vase discrete de sange numite telangiectazii. Ulterior se vor dezvolta papule si pustule si chiar ingrosarea pielii si deschiderea marcata a porilor la nivelul nasului.

 Factorii de mediu au rol extrem de important in dezvoltarea rozaceei. Fumatul, consumul de alcool, cafeaua, stressul, mancarea fierbinte si condimentata obezitatea, mediul de lucru umed si cald agraveaza rozaceea, cel mai probabil datorita dilatatiei vaselor de sange din zonele afectate si favorizarea inflamatiei.


Nu in ultimul rand, diferentele de temperatura au un rol deosebit in agravarea rozaceei, fapt pentru care afectiunea se poate agrava in timpul iernii.

Sfaturi de ingrijire in sezonul rece In sezonul rece este foarte importanta aplicarea unei creme de tip bariera si tratarea prompta a puseelor de boala.

Multe dintre companiile producatoare de creme au dezvoltat, in acest sens, dermatocosmetice care au efect antiinflamator. Exista tratamente pe baza de acid azelaic, metronidazol, ivermectina care pot fi folosite mai intens sau chiar sub forma unui regim de intretinere pe perioada iernii.

Peelingurile chimice usoare cu acid lactic pot ajuta si ele. Nu in ultimul rand, roseata si telangientaziile raspund foarte bine la tratamente cu lumina intens pulsata - IPL, iarna fiind perioada ideala pentru efectuarea acestor tratamente.
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.