Unghiile fragile si casante – 5 cauze frecvente

Unghiile fragile, care se rup usor, se crapa sau se decojesc sau prezinta denivelari pot fi uneori un rezultat al imbatranii, pot indica expunerea la factori daunatori sau, in alte cazuri, reprezinta simptome ale unor afectiuni. Iata cele mai frecvente 5 cauze care pot provoca probleme ale unghiilor:

1. Expunerea la substante chimice
Substantele chimice, inclusiv produsele de curatare cu uz casnic, pot usca unghiile. Lacurile de unghii, adezivii utilizati pentru lipirea unghiilor artificiale si substantele de indepartare a ojei, in special cele care care contin acetona, pot provoca leziuni ale unghiilor.
Sfat: Efectele negative pot fi minimalizate prin limitarea expunerii la aceste substante chimice si hidratarea unghiilor dupa contactul cu ele.

2. Umiditatea
Prea multa umiditate poate, de asemenea, sa slabeasca unghiile, sa le inmoaie si sa le faca sa se cojeasca.
Sfat: Unghiile pot fi protejate prin purtarea manusilor in timpul activitatilor in care mainile iau contact indelungat cu  apa, cum ar fi spalatul vaselor.

3. Traume ale unghiilor
Traumatizarea unghiilor poate determina despicarea si cojirea lor. Roaderea unghiilor, utilizarea lor ca unelte pentru razuire sau deschiderea unor conserve reprezinta doar cateva dintre situatiile care pot provoca leziuni.
Sfat: Este recomandat ca unghiile sa fie pastrate cat mai scurte, rotunjite cu pila, pentru a preveni deteriorarea lor.

4. Boli de tiroida
Unghiile subtiri, casante, precum si pierderea parului sunt observate frecvent in cazul celor care sufera de probleme cu tiroda, dintre care hipotiroidismul este cunoscut in mod special drept cauza a unghiilor fragile.
Sfat: Daca observati aceste simptome, este recomandat sa va adresati unui medic specialist, pentru a identifica din timp eventuale cauze de ordin medical.

5. Lipsa de fier
Persoanele care au deficienta de fier prezinta adesea maini si picioare reci, piele palidă, dureri de cap si un apetit scazut.
Sfat: O dieta de alimente bogate in fier sau suplimente de fier poate rezolva deficienta. In cazul in care simptomele nu dispar, este recomandata vizita la medic pentru efectuarea de investigatii amanuntite.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.