Beneficii ale expunerii la soare pentru copii

Razele soarelui sunt mai puternice ca oricand in timpul lunilor de vara, tocmai atunci cand cei mici au tendinta de a petrece timp mai mult decat de obicei in aer liber. Tot ce pot face parintii pentru a proteja pielea sensibila a copiilor este sa fie ei insisi un exemplu si sa ii invete sa se expuna in siguranta la soare, astfel incat sa ii incurajeze de mici sa adopte obiceiuri sanatoase de ingrijire a pielii pe tot parcursul vietii. Atunci cand copilul este expus la soare, doua tipuri de raze UV intra in contact cu pielea: UVA si UVB, mai exact. Razele UVB, 5% din radiatiile ultraviolete care ajung pe Pamant, sunt cele care penetreaza primul strat  al pielii (epiderma) si stimuleaza bronzul, insa in cazul unei expuneri indelungate acestea pot provoca arsuri solare. 
Razele UVA, care reprezinta 95% din radiatiile ultraviolete ce ajung pe Pamant, reusesc sa patrunda in cel de-al doilea strat al pielii (dermul), fiind responsabile de deteriorarea structurala, aparitia ridurilor, alergiilor solare precum si degradarea progresiva a ADN-ului ce favorizeaza aparitia leziunilor premaligne sau maligne.

Desi posibilele efecte nocive sunt evidente, expunerea moderata la soare are, insa, si o serie de efecte benefice, dintre care cel mai cunoscut este sinteza in piele a vitaminei D, cu rol metabolic major. Aproximativ 90% din doza necesara de vitamina D este produsa de organism atunci cand suntem expusi la lumina soarelui. Vitamina D joaca un rol important pentru functionarea intregului organism, fiind un factor esential in metabolizarea si absorbtia calciului si a altor minerale (inclusiv zinc, magneziu, fier si fosfat). Totodata, aceasta are un impact profund asupra productiei de substante chimice importante pentru starea de bine, cum ar fi beta-endorfinele si serotonina. Nu in ultimul rand, vitamina D moduleaza cresterea celulara, functia neuromusculara, functia imuna si ajuta la reducerea inflamatiilor.

In cazul particular al copiilor, vitamina D reprezinta un compus important pentru organismul lor aflat in curs de dezvoltare. Deficienta semnificativa de vitamina D in primele cateva luni de viata poate duce la rahitism, o boala caracterizata prin oase moi, slabe si dezvoltarea motorie slaba. Deficitul de vitamina D poate duce la anemie, slabiciune a muschilor si oaselor, tulburari neurologice. In plus, se pare ca vitamina D are un rol protector impotriva altor tipuri de cancer si a sclerozei multiple. Este important sa intelegem ca o expunere la soare foarte modesta de cateva minute in mijlocul zilei, intre aprilie-octombrie chiar si cu o crema de fotoprotectie, este suficienta pentru sinteza de vitamina D necesara organismului, deci nu evitati cremele de fotoprotectie si nici nu va expuneti copii excesiv la soare pentru a fi convinsi ca sintetizeaza destula vitamina D.

Lumina soarelui este necesara pentru a reglementa ritmul circadian  (ceasul nostru intern, care determina ciclul de somn/trezire). Ciclul de lumina-intuneric reprezinta cel mai important factor de echilibru al ceasului circadian, care este setat prin expunerea la lumina (in mod ideal, lumina solara) in timpul zilei si la intuneric pe timp de noapte. In plus, expunerea la soare in timpul zilei este, probabil, cel mai important lucru pe care il putem face pentru a sprijini productia in mod natural de melatonina seara.

Asadar, expunerea la soare poate aduce beneficii majore pentru cei mici atunci cand este facuta cu masura, dar nu mai devreme de implinirea a 6 luni de viata. Pielea copilului este foarte sensibila pana atunci si poate absorbi cu usurinta prea multe substante chimice, astfel incat este recomandati sa evitati produsele de protectie solara inainte de jumatate de an, cu exceptia celor care contin oxid de zinc ca singurul ingredient activ si sunt utilizate pe suprafete mici ale corpului. Pana la acea varsta utilizati imbracamintea si adapostul la umbra ca metoda principala de protectie. Sunt binevenite plimbarile inainte de 10 dimineata sau dupa ora 4 dupa amiaza, atunci cand razele UVB nu sunt la fel de intense, dar nu uitati sa utilizati un carucior cu baldachin; imbracati-l pe cel mic in haine usoare, care acopera bratele si picioarele si alegeti o palarie cu boruri largi, care acopera fata, urechile si gatul.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.