Cele mai nocive obiceiuri care intretin sau agraveaza acneea

Poate fi extrem de frustrant ca dupa perioada pubertatii sa ne confruntam, inca, cu acneea, intr-un moment in care nu avem nici timpul si nici rabdarea sa ne facem griji din cauza ei. Atunci apare intrebarea: "Nu ar fi trebui ca acneea sa dispara pana acum?". Desi aparitia unui cos nu mai reprezinta o tragedie la fel de mare ca in perioada adolescentei, vorbim inca despre o problema jenanta si frustranta. Asadar, care pot fi cauzele ei?
Conform dermatologilor, pielea persoanele predispuse la aparitia acneei produce mai mult sebum decat ar fi normal. In afara terenului propice, exista obiceiuri din rutina de zi cu zi care pot irita pielea si agrava sau determina aparitia cosurilor:

Folosirea produselor cosmetice care contin ingrediente ce pot cauza iritatii
Exista anumite ingrediente ascunse in machiaj care pot intretine sau chiar agrava acneea. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa renuntati la machiaj in totalitate, insa trebuie sa verificati cu atentie etichetele produselor, pentru a evita:
  • colorantii artificiali, care pot irita pielea, iar daca se afla printre ingredientele din ruj sau blush pot cauza aparitia cosurilor in jurul gurii sau pe obraji;
  • lanolina, care poate fi benefica pentru pielea uscata, dar nu este potrivita pentru pielea predispusa la acnee;
  • uleiurile minerale - acestea formeaza o pelicula pe piele si retin celulele moarte si bacteriile (cauze principale ale acneei) si pot favoriza, de asemenea, aparitia acelor umflaturi mici/granulatii albe pe piele (milia);
  • petrolul - acesta este ulei, iar dupa cum probabil stiti deja, nu avem nevoie sa punem si mai mult ulei pe fata;
  • Izopropil-miristat sau miristatul de izopropil, care poate face ca pielea sa se simta mai putin grasa, dar, de asemenea, poate bloca porii si provoca iritatii;
  • parfumurile artificiale – acestea pot irita pielea si cauza eruptiile; este indicat sa utilizati cat mai multe produse fara parfum.

Stoarcerea cosurilor
Desi e greu de multe ori sa va abtineti de la a stoarce cosurile, trebuie sa constientizam ca acest obicei poate provoca inrosirea zonei, uneori, chiar si aparitia cicatricilor. In plus, un cos care a fost stors va ramane deschis pentru cateva ore, deci neprotejat si predispus la infectii.

Folosirea unor pensule de machiaj murdare
Folosirea buretilor si a pensulelor cosmetice in fiecare zi, fara a le curata, poate provoca sau intretine acneea. Cu fiecare atingere a pielii si cu fiecare atingere a fardului, pe pensula se aduna tot mai multe bacterii si celule moarte, care pot afecta tenul.

Exfolierea in exces
O greseala comuna este exfolierea in exces. De multe ori se obtine o imbunatatire initiala, iar pacientul incepe sa repete procedura in fiecare zi sau chiar de doua ori pe zi, asteptand rezultate tot mai bune. Starea pielii se agraveaza insa, deoarece excesul de exfoliere cauzeaza inflamatia si umflarea porilor.

Parul plin cu fixativ
Fixativul si spuma de par provoaca acnee. Aceste produse raman pe firele de par, iar daca nu se spala parul, mici particule din produse raman perna. Cand dormiti aceste reziduri ajung pe pielea fetei, ceea ce duce la infundarea porilor.

Lenjeria de pat
Desi este poate greu de crezut, lenjeria este unul din locurile cu cei mai multi microbi din casa. Foarte multe bacterii populeaza suprafata lenjeriei si multe dintre ele ajung pe piele in timp ce dormim. O solutie este sa asezam un prosop curat pe perna, pentru a ne asigura ca ne mentinem departe de bacterii, si sa schimbam acel prosop in fiecare zi sau cel putin la 2 zile.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.