021 794 95 49
Luni-Vineri / 8:00 - 20:00
0758 517 321 / 0733 481 472
ARTICOLE
PROGRAMEAZA-TE ACUM

Cauze frecvente ale pielii uscate

[16.05.2017]

Pielea uscata este, de obicei, o afectiune nu foarte grava provocata de factori externi sau, in unele cazuri, asociata cu alte afectiuni medicale. Iata care sunt sapte dintre cele mai des intalnite cauze ale acestei probleme:

1. Factorii externi

Factorii externi sunt cauza cea mai frecventa si poate cel mai usor de depistat a pielii uscate, printre acestia numarandu-se temperatura si umiditatea scazuta sau trecerile bruste de la frig la rece, in special iarna. Solutia este hidratarea pielii cat mai des posibil si mentinerea umiditatii in locuinta.

2. Factorii interni

Factorii interni includ starea generala de sanatate, varsta, mostenirea genetica, istoricul familial si istoricul personal in ceea ce priveste afectiunile medicale. Spre exemplu, persoanele cu boli tiroidiene sunt mai predispuse la uscarea pielii, iar eczemele, psoriazisul, diabetul, hipotiroidismul si malnutritia sunt toate asociate cu pielea uscata. 

3. Dusurile fierbinti

Desi pot fi o adevarata placere pentru unele persoane, dusurile lungi si fierbinti favorizeaza uscarea pielii. Caldura dusului amestecata cu actiunea abraziva a buretelui si cu sapunul va deteriora stratul protector al pielii, iar cu cat dusul este mai lung si mai fierbinte, cu atat pielea va fi mai uscata.

4. Alte afectiuni cutanate

Persoanele cu afectiuni cutanate, cum ar fi dermatita atopica (eczema) sau psoriazisul, sunt predispuse la uscarea pielii.

5. Materiale iritante

Uneori, materialul din care este confectionata imbracamintea poate afecta, de asemenea, pielea. Spre exemplu, lana sau fibrele sintetice tind sa o irite si sa favorizeze uscarea ei.

6. Medicamente

Uscarea pielii poate fi cauzata si de administrarea unor medicamente, in special tratamentele anti-acneice pe baza de retinoizi, anti-inflamatoarele de baza de zinc sau sulf, unele medicamente anti-hipertensive si chimioterapia.

7. Produse de ingrijire agresive cu pielea

Unele creme hidratante si lotiuni de corp, in special cele care contin alcool sau parfumuri puternice, pot sa usuce pielea si chiar sa provoace reactii cutanate. Sunt recomandate cremele hidratante care nu contin alcool si au o textura groasa si grasa atunci cand ne confruntam cu o piele foarte uscata. O alternativa o reprezinta uleiurile naturale, cum ar fi cel de masline, migdale sau avocado, care reprezinta surse excelente de hidratare si sunt potrivite pentru majoritatea tipurilor de piele. Cu toate acestea, aplicarea lor pe fata este preferabil de evitat deoarece pot cauza acenee in zonele seboreice.

Pentru a evita actiunea detergentilor asupra pielii, este recomandat sa ne protejam prin purtarea manusilor atunci cand spalam vase sau facem curatenie. In ceea ce priveste spalarea mainilor, sunt de evitat sapunurile agresive cu pielea, cum ar fi cele descrise drept "antiseptic" sau "antibacterian", fiind recomandat ca dupa spalare sa fie aplicata o crema hidratanta pe maini.

FORMULAR CONTACT
T: 021 794 95 49 / 0758 517 321 / 0733 481 472 * E: office@clinicadermatologie.ro
Program numai pe baza de programare: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00; Sambata - pe baza de programare