Parabenii – este cazul sa ne temem de ei?

Este posibil sa fi observat in ultima vreme ca etichetele "fara parabeni" au aparut pe  produsele cosmetice de orice fel. Dar ce sunt parabenii si de unde aceasta teama in privinta lor?

Parabenii reprezinta, pe scara larga, cei mai utilizati agenti de conservare folositi cu rolul de a preveni dezvoltarea ciupercilor, a bacteriilor si a altor microbi intr-o gama larga de produse de sanatate, frumusete si ingrijire personala. Orice produs care contine apa este predispus la dezvoltarea ciupercilor sau a bacteriilor, ceea ce ar putea cauza degradarea lui, prin aparitia de mucegai, modificari de culoare, miros neplacut etc. Rolul parabenilor este de a preveni probleme de acest fel si de a asigura siguranta in folosire a produselor.

In cazul in care produsul pe care il utilizati contine metilparaben, etilparaben, propilparaben, butilparaben si isobutylparaben, atunci acesta are parabeni.

De-a lungul ultimilor ani a avut loc o dezbatere printre oamenii de stiinta, autoritatile de reglementare pentru siguranta produselor si producatorii de produse cosmetice privind siguranta parabenilor, cu toate ca s-a demonstrat ca aproximativ 90% din produsele alimentare consumate zilnic contin cantitati masurabile de parabeni. Atunci, de unde aceasta ingrijorare?

  • Printr-o interpretare gresita a unui studiu din anul 2004, parabenii din deodorante au fost asociati in mod eronat cu cancerul de san, cand de fapt metabolitii lor (nu parabenii), au fost detectati in probele de tesut de cancer de san. De atunci studiul a fost discreditat, iar Societatea Americana de Cancer a ajuns la concluzia ca nu exista dovezi stiintifice suficiente pentru a lega parabenii de cresterea riscului de cancer de san.
  • Un alt motiv de ingrijorare l-a constituit posibilitatea ca parabenii sa fie fitoestrogeni (o forma mai putin activa de hormoni). Rezultatele studiilor nu au fost cloncludente, insa, deoarece nu au putut fi izolate efectele nivelurilor mici de parabeni din produsele de ingrijire a pielii de cele ale altor fitoestrogeni care apar in mod natural in alimente sau de efectele estrogenice ale medicamentelor consumate frecvent. Testarile in-vivo au demonstrat, insa, ca parabenii sunt de 10.000 de ori mai slabi decat fitoestrogenii gasiti in produsele alimentare si medicamentele pe care le consumam in fiecare zi.

Concluzia este ca cercetarile nu au dovedit concludent pana acum ca parabeni ar fi daunatori, dar daca sunteti ingrijorati cu privire la produsele pe care dumneavoastra si cei dragi le utilizati, aveti la dispozitie si produse de ingrijire care nu contin acesti agenti de conservare, insa asta nu inseamna ca nu contin alti conservanti care sunt indispensabili pentru a prezerva produsele pe care le folosim.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.