Mituri despre ingrijirea pielii

Cu siguranta ca v-au ajuns la urechi destule mituri cu privire la pielea noastra, fie ca le-ati auzit de la prieteni sau le-ati citit in reviste. Unele dintre ele sunt doar “povesti", altele au dovezi medicale solide in spate, iar unele sunt adevarate partial, dar ne induc in eroare. Cu toate acestea, multe dintre ele sunt atat de raspandite astazi, incat au devenit sfaturi standard pentru ingrijirea pielii. Sunt ele adevarate? Sa aflam ce spune dermatologul:
Folosirea lamei de ras face ca parul sa creasca la loc mai gros
Acesta este, cu siguranta, un mit. Firul de par, in ciclul sau normal, va elimina progresiv celule moarte si va fi mai subtire la varfuri sai mai gros in portiunea de contact cu pielea. Dupa ce folosim aparatul de ras iar parul incepe sa creasca, firul va aparea mai gros si tare pentru ca este taiat din portiunea joasa, unde are un diamentru mai mare. Proprietatile reale ale firului de par nu se schimba.

Dupa epilarea cu ceara, parul nu pare sa fie la fel de gros deoarece prin acest procedeu este eliminat intregul folicul, iar varfurile mai subtiri se dezvolta natural. Prin urmare, parul nu pare la fel de dens si este conic in capat, fapt pentru care nu pare atat de gros.

 Exfolierea poate incetini cresterea parului.
Acest lucru este fals. Exfolierea suprafetei pielii nu va schimba metabolismul foliculului de sub piele. Singurul tratament medical disponibil in prezent pentru a incetini cresterea parului este Vaniqa, care este aplicat local, pentru a reduce cresterea parului facial la femei. Acesta actioneaza prin blocarea unei enzime care permite foliculilor de par sa creasca.

Ridurile se formeaza incepand cu varsta de 30 de ani - numai ca incecep sa se vada mai tarziu
Exista o mare parte de adevar in aceasta afirmatie. Aparitia ridurilor apare timpuriu din cauza degradarii elastinei, proteina care din pacate o avem la nastere si o pastram in aceeasi forma si nu o regeneram. Aceasta se deformeaza si reduce in cantitate o data cu trecerea timpui. Pe langa acest proces, apare degradarea colagenului datorita expunerii la soare, fumatului, poluarii. Rezultatul acestor procese sunt ridurile, care apar progresiv din cauza alterarii “scheletului” de sustinere a pielii, format in principal din colagen si elastina. Slabirea acestui schelet apare inca din decada a treia de viata si uneori chiar mai devreme.

Proasta igiena si dieta inadecvata poate provoca acnee
Acneea nu este o consecinta a pielii murdare si nu este o reflectare a obiceiurilor de igiena ale cuiva. La randul lor, nici punctele negre nu reprezinta pori blocati cu murdarie. Aceste cosuri sunt negre deoarece proteina din ele (keratina) este oxidata atunci cand vine in contact cu aerul. De fapt, spalarea pielii de prea multe ori si prea viguros poate chiar inrautati acneea din cauza iritatiei si formarea de leziuni inflamatorii.

Expunerea la soare si bronzul curata pielea 
Nici bronzarea in aer liber, nici cea la solar, nu va ajuta la tratarea acneei pe termen lung. Expunerea la soare poate ajuta initial prin uscarea leziunilor pielii si a uleiurilor de suprafata, dar efectul este doar temporar. Unele persoane pot experimenta chiar inrautatirea acneei  dupa expunerea la razele UV. In plus, expunerea la soare ridica foarte mult riscul de a dezvolta cancer de piele.

Nu aveti nevoie de protectie solara intr-o zi noroasa.
Acest lucru este fals. Chiar si in timpul unei zile cu nori radiatiile UVA ajung la suprafata Pamantului. Acestea sunt radiatii care nu ard in suprafata (precum ele UVB) insa produc progresiv mutatii in ADN-ul celular care duc la formarea de riduri si predispun la dezvoltarea cancerelor de piele.  Deci, asigurati-va ca folositi protectie solara cu spectru protector UVA si UVB in fiecare zi si reaplicati lprodusul a cateva ore, precum si dupa inot sau daca transpirati.

De asemenea, nu cadeti prada mitului conform caruia sunteti protejati doar pentru ca purtati machiaj cu SPF. Asigurati-va ca folositi de protectie solara in plus fata de machiaj.

Tenul gras nu se va rida la fel de mult ca pielea uscata
Cercetarea privind acest aspect nu este definitiva, dar presupunerea ca pe tenul gras ridurile tind sa isi faca aparitia mai greu pare sa aiba sens. Tenul gras poate apara de riduri mai usor, deoarece aceasta tinde sa fie mai gros, ceea ce permite o mai mare protectie naturala impotriva efectelor nocive ale soarelui si poluarii.

Cu toate acestea, expunerea la soare in exces, la fel ca si fumatul, accelereaza procesul de imbatranire si provoaca riduri, indiferent de tipul de piele.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.