021 794 95 49
Luni-Vineri / 8:00 - 20:00
ARTICOLE
PROGRAMEAZA-TE ACUM

Substanta alergizanta in cosmetice – MI (metlyisothiazolinone)

[19.08.2014]

Glosar:
MI (methylisothiazolinone), alaturi de o lunga serie de alte substante, este un conservant  prezent in numeroase produse de ingrijire, precum si in detergenti, produse de curatare, etc.

Aceasta substanta a fost evaluata de  Comitetul stiintific European al Produselor Cosmetice si Non-Alimentare (SCCNFP) in Aprilie 2004 si s-a concluzionat ca o concentratie de MI de maxim 0.01% (100 ppm) in produsele cosmetice finite nu reprezinta un risc la adresa sanatatii consumatorului.

Substanta a fost adoptata dealungul timpului drept conservant de numeroase companii de produse cosmetice.

Dermatita de contact se manifesta roseata, exudatie sau uscaciune (in functie de stadiu) asociate cu senzatie de mancarime care pot aparea in principiu pe orice zona a corpului dar mai frecvent pe zonele expuse. Aceasta este rezultatul unei alergii “de contact” la substante care de cele mai multe ori sunt greu identificabile din istoricul bolii si deseori diagnosticate prin teste alergice tip “patch test”.

Dermatologii cu interes deosebit in Dermatita de contact si testari alergice cutanate au observant in ultimii ani ca multi dintre pacientii care se prezentau pentru  dermatite de contact, in urma testarii tip “patch test”, reactionau la MI mult mai frecvent decat la alti conservanti sau substante. Asociatia Dermatologilor Britanici, in Ianuarie 2014, se declara alarmata de numarul de dermatite de contact la MI inregistrate in Marea Britanie, unde in unele zone se ridica la 10% din cazuri si catalogheaza aceasta situatie “inacceptabila si care necesita atentie imediata”. Semnale de alarma similare au fost inregistrate si din alte tari ale Uniunii Europene. Din acest motiv s-a propus interzicerea produselor de ingrijire ce contin MI (methylizothiazolinone) “care sunt lasate pe piele” gen creme, lotiuni si o reducere a concentratie sub 0.0015% (15ppm) in produsele care sunt spalate de pe piele (geluri de dus, sapunuri, sampoane). Ca urmare, Comitetul European al Protectiei Consumatorului, aproba ca actuala concentratie de MI din cosmetice nu este sigura pentru consumatori.

Concluzia: MI este o substanta cu potential alergizant deosebit. Preferinta producatorilor pentru acest conservant a dus la o raspandire rapida a substantei care cu siguranta s-a aflat repetat in casele noastre sub o forma sau alta. Cei sensibilizati dezvolta dermatite de contact la un numar de produse ce contin alergenul si rareori se gandesc la posibilitatea de a fi alergic la o singura substanta aflata in mai multe produse. Identificarea alergiei se realizeaza prin testare cutanata. Este foarte probabil ca produse ce contin MI (methylizothiasolinone) se afla inca inca in stocuri si posibil disponibile spre vanzare sau in produse cumparate inainte de declararea “epidemiei”. Din aceste motive este de preferat sa cititi eticheta si sa identificati substanta, in special daca aveti semne de dermatitia de contact. Atentie! Alte denumiri sub care poate aparea: Kathon C, Kathon 886, Kathon UT, Kathon LX, Euxyl K 100, Grotan K.
Sper sa va fie de folos

FORMULAR CONTACT
M: 021 794 95 49/ T: 0758 517 321 / 0733 481 472 * E: office@clinicadermatologie.ro
Program numai pe baza de programare: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00; Sambata - pe baza de programare