Factori care pot creste riscul aparitiei cancerului de piele

Zonele cu clima insorita sau aflate la o altitudine inalta. Persoanele care locuiesc in zonele insorite, calde sunt expuse la soare mai mult decat sunt cele care traiesc in zonele cu clima rece. Conditiile de viata de la altitudini mai mari, unde lumina soarelui este puternica inseamna, de asemenea, o expunere mai mare la radiatii. 

Alunitele. Persoanele care au multe alunite sau alunite anormale numite nevi displazici prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de piele. Acestora le este recomandat sa isi monitorizeze periodic alunitele impreuna cu un medic specialist.

Leziuni precanceroase ale pielii. Keratoza actinica, cea mai comuna leziune cu potential malign a pielii, poate creste riscul de a dezvolta cancer de piele. Aceste cresteri ale pielii precanceroase apar, de obicei sub forma unor pete care variaza in culori de la maro la roz inchis. Ele apar mai  frecvent pe fata, capul si mainile persoanelor cu tenul deschis la culoare, a caror piele a fost deteriorata de soare.

Istoric familial de cancer de piele. Un alt factor important pentru dezvoltarea melanomului este cel genetic. Aproximativ 10% dintre persoanele cu melanom au o ruda apropiata (mama, tata, frate, sora, copil) care se confrunta cu aceasta boala. Cauzele ar putea fi faptul ca familia tinde sa-si petreaca mult timp la soare, ca membrii familiei au pielea deschisa la culoare, sau chiar ambele.

Recent s-au identificat mutatii genetice care predispun la dezvoltarea melanomului, precum si tratamente care incetinesc progresia bolii prin blocarea acestei mutatii. Raspunsul la tratamente imunologice poate sugera ca, in dezoltarea melanomului, sistemul imun joaca si el un rol important.

Sistem imunitar slabit. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au un risc mai mare de a dezvolta cancer de piele. In aceasta categorie sunt incluse persoanele care au HIV/SIDA si cele care iau medicamente imunosupresoare dupa un transplant de organe.

Arsuri solare repetate in trecut. Persoanele care au suferit arsuri solare in copilarie sau adolescenta prezinta un risc crescut de a dezvolta cancer de piele la varsta adulta. Arsurile solare dobandite la maturitate prezinta, de asemenea, un factor de risc.

Expunerea excesiva la soare. Orice persoana care petrece mult timp in soare poate dezvolta cancer de piele, mai ales în cazul în care pielea nu este protejata prin creme cu un factor SPF adecvat sau imbracaminte. Bronzul, inclusiv expunerea la lampile de bronzare, de asemenea, ne pun in pericol pielea.

Contactul cu anumite substante chimice. Contactul cu anumite substante chimice, spre exemplu la locul de munca, poate creste riscul de cancer de piele. In categoria de risc intra urmatoarele:
  • Gudron de carbune
  • Funingine
  • Creozot
  • Produse petroliere, cum ar fi uleiul mineral sau cel de motor
  • Arsenic
PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.