Clinica de alunite

Examinarea si dermatoscopia alunitelor

Tu ti-ai verificat alunitele?
Diagnosticul precoce al cancerului de piele iti poate salva viata! In ce consta serviciul?

  • Evaluarea clinica completa a alunitelor de la nivelul corpului
  • Analiza microscopica (dermatoscopia)
  • Raport final cu recomandari si materiale informative
  • Organizare prompta in cazul in care este nevoie de servicii suplimentare precum interventii chirurgicale, cartografierea alunitelor, etc.

PRET EXAMINAREA SI DERMATOSCOPIA ALUNITELOR: 99 RON.

*CITITI cu atentie descrierea serviciului:
“Clinica de alunite” este un serviciu foarte solicitat si din aceasta cauza trebuie sa asiguram o organizare eficienta si prompta. Din motive organizatorice serviciul nu ruleaza in intervalul complet de functionare al Clinicii Hebra Dermatologie. Dupa ce v-ati programat va rugam sa adaugati ora si data in agenda dumneavoastra. De obicei veti primi un mesaj de confirmare de la clinica. Va rugam sa ne anuntati cat mai urgent in cazul in care nu puteti sa va prezentati pentru a putea programa un alt pacient in locul rezervat dumneavoastra. Va rugam sa va prezentati la clinica cu minim 15 minute inainte de ora programata pentru a completa formularul de inregistrare si istoricul medical. Asistenta o sa va indrume si o sa va pregateasca pentru vizita cu medicul dermatolog.

Consultatia si dermatoscopia alunitelor sunt efectuate in cadrul unei vizite cu o durata de 15 minute in care medicul trebuie sa elibereze si fisa de consultatie. Medicul NU va putea sa va consilieze sau sa va trateze pentru alte probleme sau afectiuni in cadrul acestei sedinte in afara leziunilor pielii.

Daca aveti mai multe probleme dermatologice va trebui sa programati o vizita separata. In urma consultatiei  sa primiti o Fisa de consultatie care va contine diagnosticul alunitelor si recomandari. Alte servicii precum: inlaturarea de leziuni prin crioterapie, chiuretaj si cauterizare, excizii chirurgicale, biopsii, cartografierea alunitelor, vizite de control vor putea fi programate imediat dupa consultatie sau ulterior, telefonic sau on-line in functie de disponibilitatea medicilor dermatologi din clinica.

In momentul programarii, va rugam sa specificati ca faceti programarea pentru CLINICA DE ALUNITE!

Afla mai multe despre “alunite”.
 

 

NEV MELANOCITAR COMPUS


Leziune benigna care apare de cele mai multe ori in copilarie si persista pe timpul vietii. De cele mai multe ori nu reprezinta o problema si simpla monitorizare este suficienta. Rareori se poate transforma in melanom. Uneori este agatat cu hainele sau traumatizat, cu risc de sangerare si infectie.


Cu ce se poate confunda?
Melanom, cheratoza seboreica

Cum stabilim diagnosticul?
Stabilit clinic de catre dermatolog; de cele mai multe ori este nevoie de dermatoscopie si rareori de excizie pentru a exclude transformarea in cancer de piele (melanom). Persoanele cu multi nevi melanocitari au un risc crescut mai crescut de a dezvolta cancer de piele si din acest motiv au nevoie de controale periodice si, ideal, cartografierea alunitelor.

Tratament:
De obicei nu este necesar atata timp cat diagnosticul este confirmat de catre dermatolog. Atunci cand nevii melanocitari compusi sunt simptomatici, traumatizati sau inestetici, pot fi inlaturati prin excizie chirurgicala eliptica sau excizie tip shave. De obicei leziunea excizata este trimisa pentru analiza histopatologica.

 

LENTIGO SOLAR

 

Leziune pigmentara benigna, dobandita care apare la adulti si varstnici, pe zonele fotoexpuse, in urma expunerii excesive la soare. Nu se transforma in cancer de piele insa leziunile multiple pot fi inestetice atunci cand sunt prezente pe fata.

Cu ce se poate confunda?
Lentigo malign, melanom, cheratoza actinica pigmentara, melasma

Cum stabilim diagnosticul?
Stabilit clinic si dermatoscopic de catre dermatolog. Rareori este nevoie de confirmare histopatologica pentru a exclude potentialul cancerigen.

Tratament:
De obicei nu este necesar atata timp cat diagnosticul este confirmat de catre dermatolog. Atunci cand reprezinta o problema estetica, leziunile pot fi inlaturate prin crioterapie, tratament laser, peelinguri depigmentante
 

 

 

MELANOM

 

 

Cel mai agresiv cancer de piele care apare frecvent la varstici dar si la adultii tineri. Poate aparea si la copii in cazuri foarte rare. Incepe ca o pata pigmentara noua cu forma neregulata, asimetrica, de culoare brun negricioasa dar posibil cu zone albe, rosii sau de culoarea pielii. Se poate dezvolta intr-o alunita prezenta de mai mult timp si care isi schimba forma, culoarea, textura sau care sangereaza. Atentie la situatiile mai rare atunci cand melanomul se prezinta ca o pata rosiatica sau de culoarea pielii – melanom amelanotic, cand apare sub unghie – melanom subunghial, la nivelul palmelor si talpilor – melanom acral, la nivel genital sau in cavitatea orala  - melanom al mucoaselor.

Cu ce se poate confunda? Melanomul poate fi considerat “marele imitator” deoarece se poate confunda cu aproape orice leziune de la nivelul pielii – nev melanocitar, cheratoza seboreica, lentigo solar, veruca vulgara, granulom piogen dar si altele.

Cum stabilim diagnosticul? Stabilit clinic si dermatoscopic de catre dermatolog. Leziunile suspecte de melanom sunt excizate pentru examinare microscopica, analiza histopatologica. Persoanele cu multe alunite au un risc crescut de a dezvolta melanom, din acest motiv le este recomandata monitorizarea periodica, ideal prin cartografiere, harta alunitelor.

Tratament: In stadii incipiente precum in-situ si stadiul I, atunci cand melanomul este subtire, excizia chirurgicala cu margini oncologice este suficienta si nu este nevoie de investigatii suplimentare. Pacientii au nevoie de monitorizare ulterioara deoarece au un risc crescut de a dezvolta al doilea melanom.
In stadii mai avansate,sunt recomandate analiza ganglionilor din vecinatate si inlaturarea acestora daca sunt afectati. In aceste situatii este nevoie de investigatii suplimentare precum Computer tomograf sau Rezonanta Magnetica. Atunci cand melanomul s-a raspandit la nivelul altor organe, de cele mai multe ori este nevoie de medicatie chimioterapica sub indrumarea medicului oncolog.
Sansele de supravietuire la 10 ani difera intre 95-100% in cazul tratamentului in stadiu incipient pana la sub 30% in stadiul avansat. Diagnosticul precoce este cea mai importanta etapa a tratamentului.

 

 

CARCINOMUL SPINOCELULAR

 

 

Cancer de risc mediu spre crescut cu potential agresiv, metastazant, care apare la nivelul pielii si mucoaselor. Afecteaza mai frecvent: persoanele varstnice, cu istoric de expunere excesiva la soare, cheratoze actinice multiple, arsuri solare sau radioterapie pentru alte cancere, medicatie imunosupresoare. Afecteaza de cele mai multe ori zonele expuse la soare dar poate aparea in orice alta parte a corpului. Poate debuta sub forma unui neg care sangereaza si creste rapid, rana care nu se vindeca timp indelungat si care creste in dimensiuni intr-un interval scurt.

Cu ce poate fi confundat? Veruca vulgara, neg, ulceratie simpla, cheratoza seboreica, cheratoza seboreica, etc.

Cum stabilim diagnosticul? Examinare clinica realizata de catre medicul dermatolog si eventual biopsie si examen histopatologic pentru confirmarea diagnosticului.

Tratament: De cele mai multe ori, carcinomul spinocelular este tratat cu succes pe cale chirurgicala, excizia completa cu margine de siguranta fiind curativa in majoritatea cazurilor. Radioterapia poate fi si ea folosita, dupa sau in locul tratamentului chirurgical. Este necesara o monitorizare ulterioara. "

 

 

CARCINOM BAZOCELULAR

 

 

Cancer de piele de risc scazut care apare de cele mai multe ori incepand cu decada a cincea de viata dar posibil si mai devreme. Afecteaza persoanele cu pielea deschisa la culoare, mai ales daca au un istoric de expunere excesiva la soare, arsuri solare. Nu se raspandeste in corp si nu este mortal dar are tendinta de a se marii cu timpul si de a sangera.

Cu ce poate fi confundat?
Alunite benigne, nevi melanocitari benigni, chisturi epidermoide, keratoze, melanom.

Recomandari: diagnostic de certitudine la dermatolog si tratament.

Cum stabilim diagnosticul?
Stabilit clinic de catre dermatolog; de cele mai multe ori este nevoie de dermatoscopie.

Tratament:
De obicei este necesar. In stadiile incipiente si atunci cand se afla doar la suprafata pielii, poate fi tratat prin crioterapie (aplicatii de azot lichid), chiuretaj si cauterizare, aplicatii de creme speciale. De multe ori insa este nevoie de inlaturare chirurgicala sub anestezie locala cu xilina si excizie urmata de sutura. Piesa de piele este trimisa pentru analiza histopatologica in aceste cazuri pentru a confirma inlaturarea completa.

 

 

 

CHERATOZA SEBOREICA

 

 

Leziune benigna, care apare de cele mai multe ori la persoanele de varsta a treia dar uneori si mai devreme in viata. Nu se transforma in cancer de piele dar poate pune probleme de diagnostic.

Cu ce poate fi confundata?
Cancer de piele: melanom, lentigo malign, carcinom;
Leziuni benigne: cheratoza actinica, veruci vulgare, condiloame, nevi melanocitari

Recomandari:
Diagnostic de certitudine la dermatolog
Diagnostic: Clinic plus dermatoscopie (microscopie), biopsie si examen histopatologic in cazuri selectate de dermatolog atunci cand diagnosticul clinic nu este cert

Tratament:
Nu este intotdeauna necesar. Atunci cand leziunile sunt simptomatice, traumatizate sau considerate inestetice, pot fi inlaturate prin crioterapie, chiuretaj si cauterizare, vaporizare LASER.

 

 

VERUCA VULGARA SAU NEG

 

 

Leziune benigna, de etiologie virala (papilomavirus), care poate aparea la orice varsta, cel mai frecvent la nivelul palmelor si talpilor dar posibil in arice alta zona a corpului.

Cu ce pot fi confundata?
Cancer de piele: carcinom cu celule scuamoase - extrem de rar, la varstnici si persoane cu sistem imunitar compromis
Leziuni benigne: nevi intradermici, cheratoze seboreice, cheratoze actinice

Recomandari:
Diagnostic de cele mai multe ori stabilit de pacient, medicul de familie sau dermatolog.
Diagnostic: Clinic, pe baza aspectului clasic. De obicei nu este nevoie de investigatii suplimentare

Tratament:
De multe ori se rezolva de la sine, fara nici un tratamente (mai ales la copii). Pentru inlaturare, atunci cand leziunile sunt inestetice, persistente sau dureroase, pot fi aplicate solutii, creme si unguente cheratolitice pe baza de hidroxiacizi, aplicatii de nitrat de argint. Pot fi inlaturate si chirurgical prin crioterapie cu azot lichid, chiruretaj si cauterizare.

 

 

NEVI MELANOCITARI JUNCTIONALI

 

 

Leziuni benigne, de cele mai multe ori inofensive. Rareori se pot transforma in melanom, cancer de piele agresiv atunci cand este diagnosticat in stadii tardive.

Cu ce pot fi confundati?
Cancer de piele: melanom, lentigo malign. Leziuni benigne: lentigo solar, cheratoze seboreice plane, pigmentare post inflamatorie

Recomandari: diagnostic de certitudine la dermatolog, monitorizare sau inlaturare in caz de suspiciune. Persoanele cu un numar mare de nevi melanocitari au un risc mai crescut de a dezvolta cancer de piele. Din acest motiv, se recomanda controale dermatologice clinice si dermatoscopice periodice si, ideal, cartografierea sau harta alunitelor.

Diagnostic:
Clinic plus dermatoscopie (microscopic), examen histopatologic in cazuri selectate de dermatolog

Monitorizare: acasa cu fotografii, la clinica prin documentare digitala si harta alunitelor

Inlaturare: excizie chirurgicala sub anestezie locala

 

 

 

 

 

 

 

FORMULAR CONTACT
T: 021 794 95 49 / 0758 517 321 / 0733 481 472 * E: office@clinicadermatologie.ro
Program numai pe baza de programare: Luni - Vineri: 08:00 - 20:00; Sambata - pe baza de programare