Sunt antiperspirantele periculoase pentru sanatate sau nu?

In ultimii ani, in cultura populara a luat naştere o temere cu privire la folosirea antiperspirantelor, care au fost discutate in legatura cu dezvoltarea diverselor tipuri de cancer, in special cel de san. In prezent, insa, aceasta teorie nu este dovedita inca si nici susţinuta de suficiente date.
Este important a se realiza ca exista o diferenta intre deodorante si antiperspirante. Deodorantele, atat de raspandite in farmacii si supermarketuri, nu influenteaza productia de transpiratie. Prin diversele substante pe care le contin, acestea contracareaza mirosul produs de contactul dintre piele, transpiratie si bacteriile si ciupercile gasite in mod normal in zonele care transpira. Antiperspirantele reduc, in schimb, cantitatea de sudoare eliberata din glandele transpiratiei si, folosite inainte de culcare, pot fi extrem de eficiente in controlul hiperhidrozei. Deoarece sunt ieftine, usor de procurat si de multe ori bine tolerate, ele sunt prima linie de tratament a acestei afectiuni. Dezavantajele sunt reprezentate de posibilele iritatii sau ineficienta in cazurile severe.

Pornind de la observarea faptului ca tumorile de cancer la san - la femei și barbati - tind sa apara in partea de sus exterioara a sanul stang, s-a facut legatura cu antiperspirantele, care impiedica corpul sa elimine toxinele prin transpiraţie, adica prin glandele sudoripare. Cele mai multe griji cu privire la antiperspirante se concentreaza pe ingredientul activ - un compus pe baza de aluminiu, care se blocheaza temporar glandele sudoripare. Toxinele, captive in interior, sunt absorbite in ganglionii limfatici de la subraţ, unde se acumuleaza in timp, iar consecinţa acestui proces este deteriorarea celulelor şi instalarea cancerului sau a altor boli.

Specialistii sunt de parere ca  multe dintre studiile care au fost efectuate au fost eronate și chiar daca cateva componente chimice din antiperspirante au fost detectate in tesutul mamar, nu a fost dovedit ca aceste substante chimice au avut vreun efect asupra riscului de cancer la san. Ba mai mult, un studiu a comparat sute de supravietuitorii ai cancerului mamar cu femei sanatoase, realizand chiar si o revizuire a tuturor studiilor disponibile pe aceasta tema, gasind in cele din urma nici o dovada ca antiperspirantele cresc riscul de a dezvolta cancer mamar.

Cercetatorii considera ca mai este mult de lucru pana a se stabili cu exactitate daca cantitatile mici de componente chimice gasite in antiperspirante pot fi periculoase. Cu toate acestea, mici cantitati folosite pe durata unei vieti intregi ar putea avea efecte puternice.

Trebuie sa renuntam la antiperspirante?
Cancerul de san este o boala cauzata de mai multi factori, printre care stilul de viata, dieta si ereditatea, de aceea este dificil de izolat doar o cauza – folosirea antiperspirantelor.

Cei care isi doresc, totusi, sa renunte la ele au la dispozitie o serie de alternative, insa trebuie sa ia in calcul ca niciun produs natural nu este la fel de eficient precum antiperspirantele in a bloca transpiratia.

Deodorantele care contin agenti și parfumuri anti-bacteriene naturale pot reduce mirosul corpului, fara a prezenta aceleasi riscuri ca substantele chimice sintetice. Alte deodorante naturale, contin ricinoleat de zinc, un compus natural care blocheaza miros la suprafata pielii, astfel astfel incat acesta nu este propagat in aer si miros. Acestea contin, de asemenea, rozmarin si lavanda.

Deoarece ingrediente naturale sunt mai putin eficiente decat cele sintetice, aceste deodorante au tendinta de a actiona pentru doar șase ore.

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.