Ce boli pot prevesti caderea parului si problemele unghiilor

Exista simptome pe care oamenii nu le considera urgente, dar care pot ascunde diverse afectiuni ale pielii. Doctorul Laurentiu Vladau, specialist dermato-venerologie, explica ce afectiuni ale pielii pot ascunde problemele unghiilor, caderea parului sau fotosensibilitatea. 
Caderea parului – simptom al unor afectiuni grave

Caderea parului, sau alopecia, poate fi martorul afectiunilor glandei tiroide, a diverselor anemii sau a stresului emotional. Mai rar, poate si una dintre manifestarile lupusului, boala care afecteaza mai multe organe si sisteme, dar, in general apare o data cu alte manifestari precum eruptie la nivelul obrajilor declansata de soare, afte/ulceratii la nivelul mucoasei bucale (a gurii), alte eruptii cutanate, umflaturi si dureri ale incheieturilor, oboseala, depresie, anemie si alte tulburari hematologice (ale sangelui). Caderea parului in placi rotunde la nivelul barbii sau scalpului poate si asociata cu boli ale tiroidei si alte boli autoimune, in care anticorpii proprii ataca celule si tesuturi normale.


Ce ascund problemele unghiilor?

Problemele unghiilor pot fi primul semn al altor boli, astfel: detasarea unghiilor de patul unghial, ingrosarea acestora si depresiunile punctiforme anunta psoriazisul unghiilor, unghiile friabile, subtiri pot fi asociate cu boli ale glandei tiroide, anemii sau cu expunere excesiva la iritanti comuni precum detergenti si sapunuri. Unele medicamente, in special in asociere cu expunerea la soare pot determina detasarea unghiilor.

Fotosensibilitatea
Aparitia eruptiilor cutanate in zonele descoperite dupa expunerea la soare, sau asa numita “fotosensibilitate”, poate fi martorul unor boli sistemice serioase precum lupusul eritematos sau dermatomiozita, in general atunci cand sunt asociate cu alte semne si simptome. Ele pot si determinate si de medicamente sau chiar produse cosmetice ce contin substante care determina reactii la nivelul pielii doar dupa ce sunt activate de razelor ultraviolete. Mentionati medicamentele pe care le luati in mod frecvent medicului dermatolog cand va prezentati la consultatie precum si alte simptome precum dureri si umflaturi ale incheieturilor, oboseala, dureri musculare, dificultati in respiratie, ulceratii la nivelul mucoaselor etc.. 

PROGRAMEAZA-TE ACUM!
Esti interesat de una din procedurile realizate in clinica noastra, insa nu ai timp sa te documentezi pentru ce specializare sa te programezi?
Nu-i nimic: lasa-ne cateva informatii despre tine si unul din consultantii nostri te va ghida spre ce ai nevoie.